Veel reacties van inwoners op ‘Vitaal Teylingen’

Foto: logo

Vorige week kregen alle inwoners van Teylingen de kans om per thema hun mening en/of aanvullingen te geven op het concept-raadsprogramma ‘Vitaal Teylingen’.

Veel reacties

In totaal kwamen er ruim 230 reacties binnen. De meeste reacties van de inwoners gaan over het thema Prettig Wonen. Daarna volgt Duurzaamheid met zo’n 40 reacties. De overige reacties zijn gelijk verdeeld over de thema’s Sociaal & Zorg, Ondernemen en Modern Bestuur.

Hoe en wat

In het programma Vitaal Teylingen gaat het in eerste instantie over wat er gedaan moet worden de komende vier jaar. Op de vraag hoe dat bereikt gaat worden, komt als alles mee zit nog voor het zomerreces een collegeprogramma.

Zo’n 70 tot 80 procent van de reacties die binnenkwamen van de inwoners gingen over het ‘hoe’. Deze reacties zullen dan ook worden meegenomen in de vervolg besprekingen voor dit collegeprogramma.

Op beide vlakken is er volgens woordvoerster Monique de la Rie zeer constructieve input gekomen. Ze laat weten dat het zo nog duidelijker is geworden wat er precies speelt bij de inwoners en welke thema’s extra aandacht verdienen.

Workshop voor raadsleden

Afgelopen dinsdagavond 22 mei werden in een soort workshop vorm alle reacties in groepen per thema besproken. Hiervoor waren ook alle raadsleden uitgenodigd, maar de oppositiepartijen lieten het op deze avond bewust afweten. Reden hiervoor is dat de oppositie het niet eens is met deze manier van inspraak en samenwerking.

De coalitie

De uitkomst was dat deze besloten workshop avond door zo’n dertien mensen werd bezocht. Enkel leden van de coalitie waren aanwezig; VVD, D66 en Trilokaal. Ondanks dat was het volgens Monique de la Rie toch een constructieve en interessante avond geworden en is er veel besproken.

De oppositie

Volgens de oppositiepartijen, CDA, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie, gaat het hierbij helemaal niet om een raadsprogramma, dat normaal gesproken met alle partijen gezamenlijk wordt opgesteld, maar om een gewoon coalitieprogramma. Vooral omdat ze pas op het laatste moment de kans kregen om in te spreken.

Aanvullingen op Vitaal Teylingen

Deze week wordt het concept van Vitaal Teylingen verder aangevuld met de reacties van de inwoners, waarna het op donderdag 31 mei wordt aangeboden en besproken in de gemeenteraad. Dan worden ook de nieuwe wethouders geïnstalleerd.

Na 31 mei krijgen de mensen die een reactie hebben gegeven een terugkoppeling. De manier waarop dit gebeurt, zal nog verder worden uitgewerkt. De reacties worden uiteindelijk ook gepubliceerd deze website.

Lees ook: Concept-raadsprogramma ‘Vitaal Teylingen’ gepresenteerd

Cookieinstellingen