Eerste Zorgserre geplaats in Sassenheim

Foto: Woonstichting De Vooruitgang

Vorig jaar maart werd vanuit het Zorgpact Teylingen de Zorgserre gepresenteerd. Een initiatief met als doel dat de inwoners van Teylingen zo lang mogelijk, comfortabel, zelfstandig kunnen blijven wonen. Deze week is het eerste model aan een huis geplaatst in Sassenheim.

De Zorgserre

Het is een op maat gemaakte unit die aansluitend aan de achterzijde van een eengezinswoning direct aan de gevel wordt geplaatst. In de Zorgserre bevinden zich de slaapkamer en sanitaire voorzieningen. De bewoner die langdurig extra zorg nodig hebben en bijvoorbeeld niet meer zelf de trap op kunnen, kunnen zo langer blijven wonen in hun eigen huis.

Via de zorgpartijen worden mensen geïnformeerd over mogelijk gebruik van de Zorgserre en tal van inwoners hebben zich afgelopen tijd gemeld om van de Zorgserre gebruik te mogen maken maar zijn om diverse redenen ook weer afgehaakt.

Manager Wonen bij Vooruitgang, Johan van Buren, heeft diverse gesprekken met mensen gevoerd: “het blijft voor bewoners lastig voor te stellen hoe een Zorgserre achter de woning wordt geplaatst en hoe dit eruit komt te zien.”

Beelden zeggen meer dan duizend woorden

Vandaar dat ze hebben besloten om deze speciale serre daadwerkelijk bij een lege huurwoning in de Hyacintenstraat te plaatsen en deze te gebruiken als modelwoning. Niet alleen individuele inwoners maar ook personeel van zorginstellingen in de Bollenstreek kunnen dan een kijkje komen nemen, met name thuiszorgteams.

Vorig jaar ontving het initiatief Zorgserre een bedrag van € 10.000,- van het Innovatiefonds Rabobank Bollenstreek. Dat geld is nu ingezet om de modelwoning te realiseren. Gert-Jan van Egmond, aannemer en deelnemer in het ‘Langer Comfortabel Thuis’ netwerk is verantwoordelijk voor de realisatie.

Van Egmond: “Steeds meer mensen blijven langer thuis wonen maar woningen zijn daar niet altijd op ingericht. Daarom werken diverse organisaties waaronder de gemeente, ondernemers en woningcorporaties samen om dit te verbeteren. Het doel van het project is bewustwording. Het plaatsen van een Zorgserre is een hele klus maar vaak is met kleine ingrepen het huis al veiliger en comfortabeler te maken.”

Het plaatsen van de model serre ging erg voorspoedig, zo laat Johan van Buren weten. Met een grote kraan is deze over de woning heen getild en aan de achterzijde van de woning geplaatst. Als alle voorzieningen zijn aangesloten en de serre helemaal klaar is, volgt er nog een opening voor de bezichtiging.

Lees ook: Langer thuis wonen met de Zorgserre

Reacties

0