Villa West-End volgende week tegen de vlakte

Foto: Google Maps

Het was sommigen van jullie misschien al opgevallen dat er sinds enige tijd een bord van het sloopbedrijf M. van Rijn in de tuin staat bij Villa West-End aan de Hoofdstraat in Sassenheim…

Het sloopbedrijf laat weten dat de sloop van de villa uit 1834 deze week van start zal gaan, het gaat volledig tegen de vlakte. Villa West-End is een van de oudste villa’s van Sassenheim. Tussen 1870 en 1887 diende het pand nog als pastorie van de RK-Sint Pancratiusparochie. Sinds 1991 staat het leeg en sinds die tijd is het volledig in verval geraakt.

Puntenbeleid

Er was een tijd dat Villa West-End nog op de gemeentelijke monumentenlijst stond. Maar door het ‘puntenbeleid’ verviel de villa vanwege de verwaarloosde staat, bij een herwaardering op verzoek van de eigenaar, net onder het minimum aantal punten dat wordt gehanteerd om gebouwen te waarderen tot gemeentelijk monument. In 2015 werd het daarom van de lijst geschrapt.

Zorgen om Villa West-End

Dit besluit deed destijds al veel stof opwaaien, omdat veel mensen al vreesden voor wat het pand nu te wachten staat; de sloopkogel. Er werd een petitie gestart door inwoners van Sassenheim om dit stukje ‘onofficieel’ beeldbepalend karakteristiek stukje Sassems erfgoed te behouden.

Lees ook: Sassemers starten petitie

Dit was tevergeefs en omdat de gemeente destijds niet in hun monumentenbeleid een onderhoudsplicht had opgenomen, stonden zij machteloos tegen de nalatigheid van de eigenaar waardoor het steeds verder verpauperde. Zelfs ondanks alle adviezen van de erfgoeddeskundigen kon de gemeente destijds niets anders dan de monumentale status te laten vervallen.

Dat de villa nu zomaar gesloopt kan worden, is te wijten aan het wanbeleid van de gemeente Teylingen. Daardoor kon destijds niet tijdig worden gehandhaafd om dit te voorkomen. Het is ontzettend jammer, maar we kunnen er helaas niets meer aan doen.” (Alfred Pop, voorzitter Stichting Oud Sassenheim)

Onlangs verdween ook Villa Rusthoff al uit het straatbeeld en de SOS vreest dat er nog meer beeldbepalende panden zullen verdwijnen als er niet snel iets gebeurt. De gemeente heeft onlangs wel een lijst van beeldbepalende panden uit Teylingen laten opstellen door Stichting Dorp, Stad en Land. Villa West-End staat hierop als ‘zeer hoog’ gewaardeerd, maar het nieuwe erfgoedbeleid zal deze villa niet meer meemaken.

Nieuwe erfgoedvisie

De nieuwe erfgoedvisie en erfgoedverordening zijn momenteel nog in de ontwerpfase en liggen ter inzage. Hierin zal onder andere ook worden opgenomen dat het verboden wordt om een beeldbepalend pand te beschadigen of te vernielen, of daaraan onderhoud te onthouden dat voor instandhouding van het exterieur noodzakelijk is. Hiermee kan in de toekomst voorkomen worden dat panden zoals Villa West-End tegen de vlakte gaan en ondergewaardeerd raken door achterstallig onderhoud.

Op maandag 18 september tussen 20.00 en 21.30 uur houdt de gemeente een inloopavond in het bestuurscentrum in Voorhout. Hier kun je de ontwerpdocumenten inzien en meer informatie krijgen. Er moet dus nog over worden beslist en er is nog inspraak mogelijk, maar misschien dat dit een goed begin is van een steviger erfgoedbeleid waardoor beeldbepalende panden in de toekomst beter beschermd kunnen worden.

 

Cookieinstellingen