Hillegom, Lisse en Teylingen bieden Oekraïense vluchtelingen ook voor langere tijd onderdak

Foto: Gemeente Teylingen

Per Veiligheidsregio is gevraagd om (voorlopig) 2.000 Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Dit betekent dat iedere gemeente per 400 inwoners 1 vluchteling opvangt. Voor Hillegom betekent dit 55, voor Lisse 56 en voor Teylingen 93 vluchtelingen. De drie gemeenten hebben de handen ineen geslagen en zorgen samen voor de opvang voor 204 mensen. Dat is ook het aantal mensen waarvoor de gemeenten van het Rijk geld ontvangen.

Snel mensen opvangen

Vanaf 12 maart hebben de gemeenten al de eerste vluchtelingen verwelkomd bij een bedrijf aan de Noorderlaan in Hillegom. De burgemeesters zijn dankbaar voor deze locatie, omdat het geholpen heeft snel mensen te kunnen opvangen. Wel kunnen de vluchtelingen hier maar een paar weken blijven. Daarom kijken de gemeenten nu verder naar andere plekken.

Warm welkom Oekraïense vluchtelingen

De burgemeesters van de drie gemeenten zijn eensgezind: “We zien heel veel mooie acties in onze gemeenten om vluchtelingen een warm welkom te bieden. Veel mensen stellen hun hart en hun huis open om hen te helpen. Ook krijgen wij diverse aanmeldingen van mensen die gastgezin willen zijn. Het is hartverwarmend om te zien wat waar wij als samenleving voor staan.”

Uiteraard willen we ook aan de opdracht voldoen om in onze gemeenten de mensen uit Oekraïne voor langere tijd op te vangen. Heel prettig dat bedrijven, kerken, zorgorganisaties, stichtingen, particulieren en vele anderen hierin met ons meedenken. We hebben mooie locaties aangeboden gekregen. Een flink aantal van deze gebouwen hebben we bekeken of ze geschikt zijn en of we deze met het beschikbare geld kunnen betalen. Daar gaan we de komende tijd nog mee verder, zodat we later nog meer mensen kunnen opvangen als dat nodig is. En tegelijkertijd maken we nu alvast een aantal plekken klaar om mensen voor langere tijd op te vangen.”

Opvanglocaties Oekraïense vluchtelingen

De gemeenten kiezen nu voor de volgende opvanglocaties:

Lisse

  • Hotel Lowietje, Heereweg 10. Op deze locatie is plaats voor 50 tot 55 mensen. Deze locatie is snel beschikbaar voor de duur van een jaar.

Teylingen

  • Het Kompas, Monseigneur Aengenentlaan 1 in Warmond. Op deze locatie is plaats voor 50 tot 88 mensen. Deze locatie is beschikbaar van mei tot en met 31 december 2022. Daarna wordt het pand gesloopt om plaats te maken voor 51 koopwoningen (Mariënhof). In een ander deel van deze locatie wonen arbeidsmigranten.
  • Het Gastenhuis, Herenweg 50 in Warmond. In het appartement van de beheerder is plaats voor 5 tot 7 mensen. Deze locatie is snel beschikbaar.
  • Anti-kraakwoning, Parklaan Sassenheim. In deze woning is plaats voor 5 tot 7 personen. Deze locatie is snel beschikbaar.
  • Rijnsburgerweg Voorhout, zorgwoning op BNS-terrein. In deze woning is plaats voor 4 personen, waarvan een of meer personen een zorgbehoefte hebben. Deze locatie is snel beschikbaar.

Hillegom

  • Heeft diverse locaties in onderzoek en ook hebben zich een flink aantal gastgezinnen gemeld.

Meer informatie

De desbetreffende gemeente heeft direct-omwonenden, bewonersverenigingen, bedrijven, organisaties en andere belanghebbenden uit de buurt per brief op de hoogte gebracht. De gemeenten nodigen hen uit om waar het kan mee te helpen. Bijvoorbeeld door hulp aan te bieden, spullen in te zamelen of kennis te delen. Op de websites van de gemeenten staan veelgestelde vragen over de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De website www.refugeehelp.com is een handig online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten.

Opvang en relatie met woningnood

Het kabinet benadrukt dat de opvang van Oekraïense vluchtelingen het probleem van de al bestaande woningnood niet groter mag maken. Ook mag er geen concurrentie zijn met de opvang van asielzoekers. In de praktijk betekent dit dat de drie gemeenten vooral kijken naar leegstaande panden die binnen korte tijd beschikbaar zijn als tijdelijke woningen. Uiteraard speelt de veiligheid van de gebouwen daarbij een grote rol.

Lees ook: Teylingse politiek maakt statement uit solidariteit met Oekraïne

Cookieinstellingen