Teylingse politiek maakt statement uit solidariteit met Oekraïne

Foto: Gemeente Teylingen

Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Burgemeester Carla Breuer spreekt over een zwarte dag voor de Oekraïne en voor de hele wereld. Het ondenkbare is gebeurd: oorlog in het vrije Europa.

“Het is ongekend wat er gebeurt in de Oekraïne”, aldus burgemeester Breuer. “Ik ben geschokt door deze aanval op een soeverein land. Het is een rechtstreekse aanval op vrijheid, democratie en vrede. Onze gedachten gaan uit naar allen die lijden onder deze oorlog, in het bijzonder de Oekraïners die in onze Bollenstreek werkzaam zijn, ver weg van hun familie en vrienden.”

De burgemeesters in de veiligheidsregio Hollands Midden hebben vrijdagochtend gesproken over de situatie in Oekraïne. Begin volgende week wordt hier in de Veiligheidsregio verder over gesproken. Ze bereiden zich ondertussen voor op een mogelijke vraag van (nood)opvang. Bij het bestuurscentrum in Voorhout en bij het gemeentekantoor in Sassenheim wappert inmiddels de blauw-gele Oekraïense als steun aan de inwoners van het getroffen land.

Opvang Oekraïense vluchtelingen

Inmiddels zijn honderdduizenden mensen op de vlucht geslagen voor het oorlogsgeweld. Op zoek naar een veilige plek. Het gemeentebestuur spreekt in een gezamenlijke verklaring hun steun uit voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in de gemeente Teylingen. Uit solidariteit met al die mensen, jong en oud, die tegen hun wil huis en haard hebben moeten verlaten. “Laten we ze helpen, door ze ook in Teylingen een veilige plek te bieden. En met elkaar gastvrij te zijn voor Oekraïense vluchtelingen.”

Gezamenlijk statement

Gemeenteraad en college van burgemeester en wethouders spreken samen de bereidheid uit om in Teylingen vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen en zullen deze bereidheid kenbaar maken bij de relevante instanties. Ook zijn ze in gesprek over verschillende manieren waarop ze als gemeentebestuur kunnen ondersteunen bij (kleinschalige) opvang. “Onze gedachten zijn bij inwoners van Teylingen die familie, vrienden of kennissen in Oekraïne hebben en wensen hen heel veel sterkte en kracht toe in deze moeilijke tijd.”

Het statement is ondertekend door het College van burgemeester en wethouders van gemeente Teylingen en en alle fractievoorzitters van onderstaande partijen.

Landelijke actiedag

Giro555 organiseert vandaag een speciale actie op radio en televisie, waarbij geld wordt ingezameld voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. De hele dag kun je bellen naar de studio om een donatie te doen. Deze tv-actie wordt uitgezonden op NPO 1, RTL 4 en SBS6. Het programma wordt ook ondersteund door de dertien regionale omroepen in Nederland en ook op de radio zijn speciale uitzendingen. Door het hele land komen mensen ook zelf in actie met uiteenlopende initiatieven om ook een steentje bij te dragen. Wil je ook een donatie doen om de mensen uit Oekraïne te kunnen ondersteunen? Kijk dan op geef-nu.giro555.nl/oekraine

 

Cookieinstellingen