Dodenherdenking krijgt voller programma

Foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei - Ilvy Njiokiktjien

De waarde en betekenis van de herdenking op 4 en 5 mei zijn van groot belang om door te geven; niet alleen voor wie de oorlog heel dichtbij was, maar juist ook voor de volgende generaties.

De aanwezigheid van mensen die de tweede wereldoorlog zelf nog hebben meegemaakt, neemt steeds verder af. Ook de generatie die de verhalen van hun ouders kennen, is inmiddels al kleiner dan de generatie die de verhalen uit de derde hand hebben vernomen. Voor de Oranjevereniging reden genoeg om intensief na te denken over de manier waarop deze belangrijke boodschap op Dodenherdenking duidelijk doorgegeven kan worden.

Samen in gesprek

Er is goed gekeken naar het huidige programma op 4 mei en hoe de herdenkingsdag meer waarde kan gaan bieden voor de nieuwe generaties. Dit heeft geleid tot een aanpassing van de plechtigheid op 4 mei. Om de traditionele plechtigheden heen (zie programma hieronder) wil de Oranjevereniging graag dat de bijzondere informatie over hetgeen wij herdenken beter wordt gedeeld, door daarover met elkaar in gesprek gaan.

Stille tocht

Na de plechtigheid bij het monument zal er daarom dit jaar voor het eerst in een stille tocht naar het Onderdak worden gelopen. Aldaar is er een nieuw programma met informatie over de bezettingsperiode, stemmige muziek van Christelijke Harmonievereniging Crescendo en de gelegenheid om met elkaar te spreken over de onderwerpen die betrekking hebben op de bezettingsperiode.

Met dit programma hoopt de Oranjevereniging meer mensen de boodschap mee te kunnen geven van de herdenking en zo ook de waardevolle betekenis hiervan beter door te gaan geven aan de volgende generaties.

Programma 4 mei

  • Sassenheim

19.35 uur – Samenkomst bij het Herdenkingsmonument aan de Wilhelminalaan
19.45 uur – Toespraak door burgemeester Breuer
20.00 uur – Twee minuten stilte
20.02 uur – Wilhelmus met aansluitend krans- en bloemlegging en defilé
20.15 uur – Stille tocht richting het Onderdak, hier volgt het programma met informatie en gelegenheid om met elkaar te spreken over de onderwerpen die betrekking hebben op de bezettingsperiode.

  • Voorhout

19.00 uur – Oecumenische Herdenkingsbijeenkomst in de R.K. Bartholomeuskerk, Herenstraat 47
19.45 uur – Stille tocht naar het monument op het Raadhuisplein
19.52 uur – Samenkomst bij het monument op het Raadhuisplein
19.58 uur – Signaal Taptoe
20.00 uur – Twee minuten stilte
20.02 uur – Wilhelmus
20.05 uur – Kranslegging
20.10 uur – Gedicht voorgedragen door een leerling van de basisschool.
20.13 uur – Korte overdenking door wethouder Kees van Velzen
20.18 uur – Voortzetting van het defilé

  • Warmond

18.00 uur – Wethouders Van Kempen en Brekelmans leggen bloemen bij het graf van oud-burgemeester Ketelaar op de RK begraafplaats en vervolgens bij de herdenkingsplaquette bij de Oude Toren.
19.00 uur – Herdenkingsbijeenkomst in de RK Kerk St. Matthias, Herenweg 78
19.45 uur – Stille tocht naar en herdenking bij gedenknaald
19.58 uur – Signaal Taptoe
20.00 uur – Twee minuten stilte
20.02 uur – Wilhelmus met aansluitend krans- en bloemlegging, korte overdenking door wethouder Van Kempen, defilé

Vlaggen halfstok

De gemeente Teylingen vraagt u om donderdag 4 mei vanaf 18.00 uur tot zonsondergang (ongeveer om 21.10 uur) de vlag halfstok te hangen. De vlag die gebruikt wordt is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.

Lees ook: Onthulling vernieuwd herdenkingsmonument Voorhout

Cookieinstellingen