Omwonenden naar rechter vanwege nieuwbouw Herenstraat

Foto: Google maps

Bewoners uit de Irenestraat en de Prins Bernhardstraat in Voorhout hebben tijdens de commissie ruimte laten weten dat zij inmiddels via de rechter een procedure zijn begonnen tegen de nieuwbouwplannen aan de Herenstraat in Voorhout.

In het bouwplan van De Raad Bouw zijn slechts 34 parkeerplaatsen opgenomen. Dit terwijl de gemeentelijke parkeernorm ligt op 1,5 parkeerplaats per woning. Het leidt in de meest gunstige berekening (die van de ontwikkelaar) tot een tekort aan negen parkeerplaatsen en in het meest ongunstige geval tot een tekort van 35 plekken.

Om deze reden had het college in eerste instantie in 2016 geweigerd een ontheffing af te geven voor de eisen van de eigen parkeernorm. Na een door de Raad opgestarte bezwaarprocedure, adviseerde de Commissie Bezwaar en Klachten vervolgens aan het college om alsnog een ontheffing te verlenen voor het overschrijden van de parkeernorm.

Dit bevreemd ons ten zeerste, gaat college onder druk van De Raad Bouw overstag? Het mag duidelijk zijn dat dit nodige vragen oproept.” (Chris Slagter, bewoner van de Prins Bernhardstraat)

Raadsvragen

Deze gang van zaken riep niet alleen vragen op bij de omwonenden, maar ook Joost van Doesburg van de PvdA stelde hier eind januari al vragen over aan het college. Beiden struikelen over het feit dat nimmer omwonenden zijn betrokken; niet tijdens de totstandkoming van dit project, noch bij het onderzoek over de huidige beleving van de parkeerdruk in de wijk.

Vage oplossing

Uit het onderzoek van het bureau ‘De Groot Volker’ stelt dat dit te kort aan parkeerplaatsen ‘in theorie’ in de omliggende wijken opgevangen kan worden. Omwonenden zijn het hier echter volstrekt mee oneens. Zij benadrukten nog eens dat zelfs in de huidige situatie de parkeerdruk al blijkbaar zo hoog is, dat mensen op de meest onmogelijke en onveilige plekken hun auto neerzetten.

“Kort gezegd; Het plan voldoet niet, maar de gevolgen worden afgewenteld op de buurt. Zo kan ik dus ook een probleem oplossen: Ik heb een volle groene bak, dan gooi ik het gewoon over de schutting en dan is het het probleem van mijn buurman geworden…” Zo betoogt de heer Slagter tijdens zijn inspraak in de commissievergadering.

Op dit moment loopt er dus een procedure tegen de gemeente Teylingen bij de rechtbank. Daarnaast heeft De Raad Bouw aangegeven nu alsnog in gesprek te willen gaan met de omwonenden. Ook de raadsvragen zijn momenteel nog in behandeling. Het laatste woord hierover is dus nog niet gesproken en dit verhaal wordt hoogstwaarschijnlijk vervolgd…

Lees ook: De nieuwe appartementen aan de herenstraat. 

 

Cookieinstellingen