Oude boerderij Herenstraat wordt gesloopt

Foto: Google Maps

De oude boerderij aan de Herenstraat 2 en 2a, op de kruising met de Leidsevaart in Voorhout is opgekocht door de provincie om ruimte te maken voor de turborotonde. Dat betekend dat deze gesloopt zal gaan worden.

Reden sloop

De Provincie Zuid-Holland geeft aan dat door de werkzaamheden aan de N444 en de nieuwe Nagelbrug kostbare beschermingsmaatregelen aan het huis nodig waren. Daarnaast stond de boerderij al sinds 2010 te koop en voldeed het pand niet meer aan de hedendaagse eisen.

Bezwaren

De vorige mede-eigenaren van de boerderij lieten in juni 2014 weten in een inspraakreactie, dat de turborotonde veel nadelen zou hebben voor toekomstige eigenaren. Als redenen werden onder andere genoemd de toename van verkeer en dus ook de toename van geluidsoverlast, maar ook lichtoverlast van alle voertuigen, de inrit zou na de werkzaamheden niet meer toegankelijk zijn en het vrije uitzicht zou verdwijnen. Daarnaast had het pand beschadigingen op kunnen lopen tijdens de bouw.

De Provincie

De provincie heeft onlangs besloten het pand en de grond aan te kopen en de boerderij te slopen. Voorafgaand aan de sloop worden aanwezige asbestplaten uit het pand verwijderd door een hiervoor gespecialiseerd en gecertificeerd bedrijf. De door de provincie gesaneerde grond wordt na afronding van de onderhoudswerkzaamheden aan de N444 en de Nagelbrug weer verkocht. Het gebied krijgt dan opnieuw een woonbestemming.

Waardevol?

De boerderij met waaggebouw en hooiberg kreeg in 2013 in de beoordeling van gemeentelijke monumenten 17 punten toegekend. De weging of een gebouw op de lijst staat of niet, gebeurt met een puntensysteem. Een pand met meer dan 17 punten staat of komt op de monumentenlijst. Als het pand 17 punten scoort krijgen de eigenaren de keuze of zij het pand op de lijst willen hebben of niet. Bij minder dan 17 punten is het geen gemeentelijk monument.

Lees ook: Nagelbrug en verbreding van de N444

Reacties

Cookieinstellingen