Culturele Estafette van start

Foto: gemeente Teylingen

De gemeenteraad van Teylingen wil kunstzinnige inwoners graag een podium geven om hun activiteiten te laten zien. Hiervoor is de Culturele Estafette in het leven geroepen, die op 17 december start.

Voor elke raadsvergadering krijgt een schilder, muzikant, beeldend kunstenaar of schrijver vijf minuten de tijd om een werk te presenteren. De Culturele Estafette is het vervolg op de Teylinger Dichter, die sinds 2007 de raadsvergadering opent. Het podium wordt nu verbreed, zodat er ook plaats is voor andere kunstvormen.

 

Er is gekozen voor een estafettevorm, waardoor een verscheidenheid aan kunstenaars aan bod komt. Elke kunstenaar geeft zelf de beurt door aan een collega, aan wie hij of zij de Culturele Estafettevlag overhandigt.

Voorafgaand aan de raadsvergadering vertelt de kunstenaar iets over zijn kunstwerk. Dat kan live, maar ook bijvoorbeeld in de vorm van een kort filmpje. Men is vrij in het kiezen van onderwerpen en invulling, zolang het iets te maken heeft met de gemeente Teylingen. De kunstenaar krijgt hiervoor maximaal vijf minuten de tijd.

Startschot

Op 17 december om 20.00 uur is het startschot voor de Culturele Estafette in het bestuurscentrum in Voorhout. Marcel Floor, de laatste Teylinger Dichter, overhandigt de Estafettevlag aan een collega-kunstenaar: zijn vader Jan Floor. Hij is kunstschilder en geeft een toelichting op een van zijn schilderijen. Eenieder is van harte welkom aanwezig te zijn bij de Culturele Estafette. De overdracht is ook te bekijken via www.teylingen.tv, dit kan zowel live als na afloop.

Burgemeester Carla Breuer is nieuwsgierig naar de presentatie. Zij stelt vast dat Teylingen veel culturele rijkdom kent.

Mooi dat kunstenaars dat willen delen en ons aan het begin van de raadsvergadering willen laten inspireren met hun werk.” (Carla Breuer)

Nieuwe opzet

De burgemeester dacht mee over de nieuwe opzet, net als de raadsleden Elsbeth Koek (PvdA) en Rose Marie Keijzer (D66). “Mensen krijgen een podium, zo ontmoeten de raadsleden nieuwe mensen en nieuwe kunstvormen”, stelt Elsbeth Koek. Haar collega Rose Marie Keijzer vult aan:

Kunst en cultuur hebben we hoog in het vaandel. En kunst is meer dan alleen dichten.” (Rose Marie Keijzer)

De gemeente Teylingen heeft vanaf 2007 verschillende dichters gehad. Achtereenvolgens droegen Joost Herruer, Ad Blomsteel, Irma Ooijevaar en Marcel Floor aan het begin van de raadsvergadering een gedicht voor. Daarin brachten zij ieder op hun eigen wijze culturele, maatschappelijke en soms politieke aspecten van de gemeente Teylingen onder de aandacht.

Cookieinstellingen