Voorstel locaties statushouders

Foto: Pixabay

Het college van Teylingen heeft zeven locaties op het oog die verder onderzocht worden op geschiktheid voor tijdelijke huisvesting van statushouders. Een van de plekken die aanvankelijk was voorgesteld, bij het station in Voorhout, is geschrapt. Door suggesties van inwoners zijn drie nieuwe mogelijke locaties aan het voorstel toegevoegd. De gemeenteraad beslist in februari over het vervolg.

Op 26 oktober sprak de commissie Welzijn over de huisvesting van statushouders. Dit zijn vluchtelingen die al langere tijd in Nederland verblijven en een tijdelijke verblijfsvergunning hebben. Om de sociale woningbouw te ontzien, heeft het college van Teylingen voorgesteld om nieuwe tijdelijke woningen te creëren, bijvoorbeeld in leegstaande gebouwen of tijdelijke woonunits. Daarvoor zijn een aantal locaties in beeld in de drie dorpen. Deze zijn op 28 oktober tijdens een eerste bewonersbijeenkomst met bewoners besproken.

Reacties en suggesties van inwoners

Tijdens en na deze informatiebijeenkomst in de KTS op 28 oktober hebben veel inwoners een reactie gegeven op de zoeklocaties. Naar aanleiding van de reacties is besloten één van de locaties te schrappen: die bij het station in Voorhout. Reden is onder meer dat tijdelijke woningen op deze plek moeilijk inpasbaar zijn.

Ook zijn suggesties gedaan voor andere mogelijkheden. Drie daarvan heeft het college toegevoegd aan het voorstel. Onderstaande locaties worden verder uitgewerkt, als de raad daar mee instemt.

  • De Waaier, Warmond
  • Klein Sassembourg, Sassenheim
  • Kompasschool, Sassenheim
  • Boekenburglaan, Voorhout
  • Oosthaven, Sassenheim (nieuw)
  • Langeveld, Sassenheim (nieuw)
  • Zuidelijke Randweg (nabij Engelselaan), Voorhout (nieuw)

Niet alle locaties zijn nodig om in de huisvesting van statushouders te voorzien. Nadat de plannen zijn uitgewerkt en met de raad en omwonenden zijn besproken, zal een definitieve keuze worden gemaakt voor de uiteindelijke locaties.

Voorstel college: hoe verder

Het college heeft deze week het voorstel gedaan aan de gemeenteraad om voor deze zeven locaties concrete plannen uit te werken voor tijdelijke huisvesting, geschikt voor statushouders en reguliere woningzoekenden. Op 18 januari 2016 vergadert de commissie Welzijn daarover. De commissie Welzijn geeft een advies hierover aan de gemeenteraad. Het is de bedoeling dat de gemeenteraad tijdens de vergadering van 4 februari 2016 een beslissing neemt om deze locaties verder uit te werken.

Voor ze een besluit nemen, willen de fracties in de gemeenteraad graag weten wat inwoners van de plannen vinden. Inwoners kunnen hun reactie mailen naar [email protected]. Ook kunnen ze met één of meerdere fracties in gesprek gaan tijdens de fractievergaderingen van 11 januari 2016. Daarvoor kunnen ze zich aanmelden bij raadsleden, de contactgegevens zijn te vinden op de website van de gemeente.

Tijdens de commissie welzijn en raadsvergadering is er ook mogelijkheid om gebruik te maken van het formele spreekrecht. Inwoners kunnen zich daarvoor aanmelden bij [email protected].

Bewonersbijeenkomsten

Wanneer de gemeenteraad instemt met de beoogde locaties, worden de plannen verder uitgewerkt. Tevens start het college met bewonersbijeenkomsten op de diverse locaties. Deze bijeenkomsten over de huisvesting en integratie vinden naar verwachting in februari en maart 2016 plaats. Omwonenden ontvangen hiervoor een uitnodiging per brief.

Reguliere woningzoekenden

Naast de tijdelijke woningen voor statushouders stelt het college voor om daar bovenop tien procent extra units te realiseren, daarvan kunnen reguliere woningzoekenden profiteren.

Maatschappelijke integratie

Van belang is dat naast huisvesting, direct gestart wordt met integratie. Dit doen we met maatschappelijke partners en met bewoners samen. Inmiddels is een eerste bijeenkomst geweest met diverse organisaties waaronder kerken, scholen, vluchtelingenwerk en welzijnsorganisaties om elkaar hierin te versterken. Er blijkt zowel bij organisaties als bij individuele vrijwilligers een grote wil om hieraan bij te dragen.

Beantwoording vragen en reacties

Alle vragenstellers hebben inmiddels een antwoord ontvangen van het college. Daartoe is een document opgesteld en rondgestuurd. Dit stuk is verstuurd aan de mensen die 28 oktober een emailadres hebben achtergelaten. Heeft u het verslag niet ontvangen of wilt u het document alsnog ontvangen, dan kunt u dit aangeven via het mailadres [email protected]. Nieuwe vragen naar aanleiding van dit verslag verzamelen we en beantwoorden we tijdens de bijeenkomsten in februari.

Cookieinstellingen