Warmonds boek over Anna van Saksen

Foto: Abraham de Bruyn

Jaren lang werkte de Warmondse Ineke Jansen-Jonker aan een biografie over het leven van Anna van Saksen. Literatuurstudie, onderzoek in Duitse archieven, alles haalde ze uit de kast om een deugdelijk en vooral ook leuk boek te schrijven. Nu is het eindelijk zo ver, het boek is verschenen.

Anna_van_Saksen_BoekAnna van Saksen, 1544-1577

Hertogin van Saksen, Prinses van Oranje en Gemalin van Willem van Oranje.

“Een treurig liefdesrelaas op het politieke toneel”

In de meest onzekere en turbulente tijd in het leven van Willem van Oranje, was Anna van Saksen zijn vrouw. Geen vernedering is deze rijke hertogin bespaard gebleven. Als Anna in het begin zeker van Willem gehouden heeft, was er van de kant van Oranje geen sprake van liefde. Hij was heel andere vrouwen gewend dan dit vijftienjarige, onervaren meisje, dat bepaald geen schoonheid was.

Toch beloog en bedroog Willem van Oranje alles en iedereen om Anna te kunnen huwen. Om haar geld; zij was de rijkste hertogin in het Duitse rijk. Tegen Anna’s voogd en oom, de keurvorst van Saksen, beweerde Willem bij hoog en bij laag dat hij Luthers zou worden. Tegen Filips II, koning van Spanje en heer der Nederlanden, beweerde hij dat hij katholiek zou blijven. Velen heeft hij in deze leugens meegetrokken.

De grote vraag is: was Anna echt krankzinnig, zoals in zoveel boeken over het leven van Willem van Oranje wordt beweerd? Of was zij dat niet en werd zij om heel andere redenen jarenlang bewaakt en uiteindelijk opgesloten?

Anna kreeg een relatie met Jan Rubens, de vader van de grote barokschilder Peter Paul Rubens. Dit resulteerde waarschijnlijk in een kind. Was hij echt de vader? De Oranjes besteden veel aandacht aan dit kind en het lijkt er sterk op dat Willem van Oranje feitelijk geweten heeft dat het kind wel degelijk van hem was.

De rol van Willem van Oranje, die in 1575 voor de derde keer een huwelijk aanging terwijl Anna nog leefde, is discutabel. Anna behandelde hij onheus, en toen hij haar niet langer nodig had, liet hij haar vallen als een baksteen. Dit alles is te lezen in het nieuw boek van de hand van Ineke Jansen-Jonker.

Het boek is te bestellen op annavansaksen.nl.

Cookieinstellingen