Sassemers starten petitie Villa West-End

Foto: Cor van Eijk

Onlangs werd na een lange procedure het besluit genomen om een van de oudste huizen van Sassenheim, Villa West-End aan de Hoofdstraat, van de gemeentelijke monumentenlijst te schrappen. De statige villa werd gebouwd in 1834, maar is door langdurige leegstand en achterstallig onderhoud zwaar in verval geraakt.

Lees ook: Villa West-End niet langer beschermd monument

Het besluit heeft een hoop stof doen opwaaien in Sassenheim en men vreest dat nu de monumentenstatus is komen te vervallen, de villa met de grond gelijk gemaakt zal worden. Betrokken inwoners en oud inwoners, verenigd via de Facebookgroep ‘Je bent een Sassemer als…‘ laten het er niet bij zitten en zijn een petitie gestart. Hierin verzoeken zij gemeente Teylingen om terug te komen op hun beslissing dit pand van de monumentenlijst te verwijderen.

Dit karakteristieke pand heeft grote historische waarde en is onderdeel van het collectief geheugen van de Sassemers en voegt zeer veel toe aan het karakter van Sassenheim.”

Toekomst

De toekomst van Villa West-End is op dit moment nog onzeker. De eigenaar heeft hierover nog geen besluit genomen en de termijn om in beroep te gaan tegen het besluit is nog niet verlopen. Het familiebezit zou in ieder geval in de huidige toestand niet meer rendabel zijn om volgens de monumentale normen in oude staat te herstellen.

Petitie

Via deze link kan de petitie worden ondertekend. Deze zal vervolgens worden aangeboden aan het college van burgemeester en wethouders van Teylingen. Of die hierdoor terug zullen komen op hun beslissing, is nog maar te bezien. Het toont in ieder geval aan dat veel Sassemers Villa West-End, vervallen of niet, nog altijd zien als een waardevol en karakteristiek stukje historisch Sassenheim en zich graag in willen zetten voor het behoud.

 

 

Cookieinstellingen