Villa West-End niet langer beschermd monument

Foto: Cor van Eijk

Aan de Hoofdstraat 165 staat een van de oudste villa’s van Sassenheim, Villa West-End. Een riant buitenhuis dat gebouwd werd in 1834 aan de rand van de dorpskern. Ooit diende het als pastorie en voor enige tijd was het zelfs de residentie van de bisschop van Haarlem. Sinds 1987 staat het leeg en inmiddels is het dusdanig vervallen, dat op verzoek van de eigenaar is besloten het pand te schrappen van de gemeentelijke monumentenlijst.

Kosten aspect

Er wordt door de eigenaar gesteld dat er € 843.000,- nodig is voor herstelwerkzaamheden. De verkoopwaarde zal na volledige renovatie uitkomen op € 850.000,- en is voor de eigenaar niet rendabel. Deze hoge kosten hebben uiteindelijk de doorslag gegeven. Hierdoor zakte de monumentale puntenwaardering van 18 naar 15 punten. Voor een aanstelling tot gemeentelijk monument ligt de ondergrens op 17 punten en de villa kon dus niet langer op de lijst blijven staan.

Monumentale waarde

Het besluit om het pand van de lijst te halen, staat lijnrecht tegenover de adviezen die tijdens de procedure zijn gegeven door de Monumentencommissie Teylingen en Stichting Dorp, Stad en Land (DSL). De gemeente had deze erfgoeddeskundigen om advies gevraagd. DSL is stellig van mening dat het onjuist zou zijn om de beschermde status van West-End te ontnemen. Zij melden dan ook het volgende:

De monumentencommissie geeft in het verslag van de schouw van 1 oktober 2014 aan, dat de monumentale waarde onveranderd hoog is en dat West-End eigenlijk nog waardevoller is dan in 1996 beschreven werd (en het in 2013 door DSL is gewaardeerd). De commissie onderkent weliswaar dat de het pand onderhoudsgebreken vertoont, maar constateert dat het casco behoudens slechte delen grotendeels gezond is.

west-end zijkantFamiliebezit

De heer Schinck is momenteel de huidige eigenaar van het familiebezit. Hij liet weten nog geen concrete plannen te hebben gemaakt over de toekomst van het pand. “Eerst maar eens zien of er binnen de termijn geen bezwaar wordt gemaakt, er kan nog van alles gebeuren.” De mogelijkheid dat het gesloopt zal worden is aanwezig, maar voorlopig kan het nog alle kanten op met West-End.

In gesprek over de toekomst

Zo schreef de advocaat namens de eigenaar in een brief aan de gemeente: “Zoals gezegd is er ook cliënt veel aan gelegen om een plan te ontwikkelen dat recht doet aan de historie en de ligging van de locatie. Cliënt zal, als de monumentale status komt te vervallen, alsnog contact opnemen met de gemeente om te bezien welke mogelijkheden er zijn.” Een uitnodiging van de gemeente voor een gesprek, werd echter door de heer Schinck afgewezen. Misschien dat daar in de toekomst alsnog gehoor aan wordt gegeven.

Onrust

Het besluit baart veel mensen uit Sassenheim zorgen. Uit de vele reacties en verhalen op social media, blijkt dat er nog altijd veel waarde wordt gehecht aan dit bekende dorpsgezicht aan de Hoofdstraat. Zowel de eigenaar als de gemeente wordt in de reacties verweten dat het zover heeft kunnen komen.

Het is dus nog maar zien waar het schip strandt, tot begin juni kan er nog tegen het besluit beroep worden aangetekend bij de rechtbank, daarna wordt het besluit definitief. Wat de gevolgen zullen zijn voor Villa West-End nu het de beschermde monumentenstatus niet meer heeft, is voorlopig nog niet duidelijk.

 

Cookieinstellingen