Noodopvang voor vluchtelingen gereed

Afgelopen week kon de pers een kijkje nemen in de noodopvang voor vluchtelingen bij de brandweerkazerne in Sassenheim. Deze week zijn de werkzaamheden afgerond en arriveren de eerste jongeren.

Binnen mum van tijd is op deze plek de noodopvang opgebouwd tot een warme en veilige verblijfplaats voor de 80 minderjarige vluchtelingen. Maar het had nogal wat voeten in de aarde, laat wethouder Marlies Volten weten tijdens de persbijeenkomst. Sinds september is het team bezig met de voorbereidingen. Naast de fysieke locatie moest er nog veel meer geregeld worden. Van vergunningen oor de locatie tot onderwijs en zorg voor de jongeren wanneer ze eenmaal daar zijn. En natuurlijk moesten ook de omwonenden ingelicht worden over wat er in hun buurt speelt.

De noodopvang bestaat uit geschakelde cabines, met de nodige voorzieningen. Zo zijn er voldoende slaapkamers, een zaaltje om samen te eten en twee klaslokalen. De jongeren gaan namelijk ook gewoon naar school. Verder worden er activiteiten georganiseerd en kunnen ze zelf helpen met klusjes en taken in de opvang. Het eten wordt bijvoorbeeld voorbereid door Graaf Jan, waarna ze hiermee zelf in de opvang kunnen koken. De JoJo heeft fietsen voor de jongeren opgeknapt en samen met kringloopwinkel de Driesprong zamelen zij ook warme kleding in. De meeste jongeren hebben namelijk helemaal niks meer wanneer ze hier aan komen. Wil je ook kleding doneren? Dan kan dat op deze twee locaties.

“Het was een intensief traject, maar we hebben met z’n allen de schouders eronder gezet. Het heeft een hoop mooie samenwerkingen opgeleverd, waardoor we dit met z’n allen hebben kunnen realiseren. Complimenten ook aan de bouwers en dank aan de omwonenden dat zij meebewegen om dit mogelijk te maken.” Wethouder Marlies Volten

Voorlopig blijven de jongens in de leeftijd van 14 tot en met 17 jaar drie maanden in de opvang. Daarna wordt de opvang gebruikt voor de vluchtelingen uit Oekraïne, die nu in Warmond verblijven. Daar moeten zij binnenkort namelijk weg. Uiteindelijk blijft de opvang een jaar staan, met de mogelijkheid om dit met een half jaar te verlengen.

Meer informatie

Wil je meer informatie, heb je vragen of wil je iets doen voor deze jongeren? Kijk dan op de speciale pagina van de gemeente Teylingen https://www.teylingen.nl/noodopvang

 

 

Cookieinstellingen