Opvang van jonge asielzoekers in Sassenheim

Foto: pixabay

De gemeente Teylingen gaat tijdelijk tachtig kinderen opvangen, die zonder ouders naar Nederland zijn gevlucht. De Veiligheidsregio heeft besloten dat het terrein naast de brandweerkazerne aan de Parklaan in Sassenheim voor deze crisisopvang geschikt is.

Omdat het terrein nog aangepast en ingericht moet worden, gaat de opvang waarschijnlijk in de tweede helft van november open. De kinderen zijn in de leeftijd van 14 tot 17,5 jaar. Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) geeft aan dat het voornamelijk gevluchte kinderen uit Syrië betreft.

Veiligheid

Burgemeester Carla Breuer had al eerder laten weten dat Teylingen een locatie voor crisisopvang onderzocht. “Nu het terrein in Sassenheim geschikt blijkt voor tijdelijke opvang, kan de gemeente bijdragen aan een oplossing voor het asielprobleem”, aldus de burgemeester. “Ik heb daarbij sterk ingezet op de veiligheid van zowel de tijdelijke gasten als voor onze inwoners.”

Minidorp

De opvang wordt eenvoudig, maar de omstandigheden voor deze kinderen zullen zo prettig mogelijk en veilig zijn. Er komen slaap- en verblijfscabines. In de slaapcabines is ruimte voor vier personen, maar uit het oogpunt van leefbaarheid plaatst het COA twee personen per cabine. Het is bovendien de bedoeling het terrein zo in te richten dat er een minidorp ontstaat. Een plek waar zij echt samen zijn en kunnen deelnemen aan activiteiten. De kinderen worden continu professioneel begeleid en er wordt zinvolle dagbesteding georganiseerd. Er is ook de klok rond beveiliging aanwezig.

Drie maanden

De groep die komt, blijft daar ongeveer drie maanden. De cabines blijven echter een jaar staan, met een mogelijkheid tot verlenging met zes maanden. “Zo creëren we opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen die een (andere) opvangplek nodig hebben. Waarschijnlijk hebben we die plekken volgend jaar echt daarvoor nodig, vandaar dat dit nu alvast geregeld is”, aldus burgemeester Breuer.

Informatie

Vandaag, maandag 26 september, hebben circa 500 huishouders die vlak bij de kazerne wonen en omliggende ondernemers een brief ontvangen over het besluit. Er worden op 28 september en 4 oktober inloopbijeenkomsten georganiseerd waar direct omwonenden en ondernemers informatie krijgen en vragen kunnen stellen. Zij kunnen ook telefonisch en per e-mail contact opnemen met de gemeente.

Cookieinstellingen