HCR Boerhaave te Voorhout vanaf vandaag Hofleverancier

Foto: Gemeente Teylingen

Zijne Majesteit de Koning heeft het Recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ toegekend aan HCR Boerhaave in Voorhout. Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, de heer Jaap Smit, heeft vandaag, donderdag 29 september, de oorkonde behorende bij het Predicaat uitgereikt aan de eigenaren Hein en Jolanda Veenhof tijdens een feestelijke bijeenkomst. Samen met burgemeester Carla Breuer is het uniek genummerde bijbehorende wapenschild onthuld.

Lange procedure

In Nederland zijn bijna vijfhonderd bedrijven die de titel Hofleverancier mogen dragen. Binnen de horecabranche zijn er slechts enkelen die dit Predicaat mogen voeren. Net als bij het toekennen van een Koninklijke onderscheiding, gaat er aan het verkrijgen van de titel Hofleverancier een lange procedure vooraf. Zo moet het bedrijf een ontstaansgeschiedenis kennen van minimaal 100 jaar. In het geval van Hotel, Café en Restaurant Boerhaave gaat deze geschiedenis zelfs terug naar 150 jaar.

Onbesproken gedrag

Eén van de belangrijkste voorwaarden is het onbesproken gedrag van zowel de onderneming als de eigenaren. Goede reputatie in de regio, kwaliteit, soliditeit, continuïteit en de geschiedenis spelen hierbij een zeer belangrijke rol. Hein en Jolanda zien deze eretitel als een echte kroon op al hun werk. Ze benadrukken dat ze enorm trots zijn op al hun naasten, medewerkers, familie, vrienden en gasten die hen hebben bijgestaan, maar ook in het verleden hebben bijgedragen om deze eervolle toekenning te bereiken.

Trots

Burgemeester Carla Breuer is enorm trots dat de eigenaren van Boerhaave met vlag en wimpel door deze zware screening zijn gekomen en dat Zijne Majesteit deze positieve beslissing heeft genomen.

“Boerhaave is een prachtig horecabedrijf dat een belangrijke plek inneemt in de Voorhoutse gemeenschap. Veel verenigingen zijn hier opgericht en vergaderen er nog steeds. Maar ook bij huwelijken en uitvaarten is Boerhaave vaak de plek waar gevierd en herdacht wordt. Voorhout zal trots zijn dat Boerhaave nu het Koninklijke wapen mag voeren.”

Brood en bier

Het 150-jarig bestaan van HCR Boerhaave kon na een lange zoektocht in het archief van Leiden worden aangetoond. Veel graafwerk was nodig, maar uiteindelijk vond een medewerker van het archief een rekening uit 1871 gericht aan de gemeente Voorhout. Er was bier en brood voor de veldwachters geleverd. De rekening van 3 gulden en 85 cent werd in januari 1872 voldaan.

Toekomst

HCR Boerhaave is sinds de oprichting ruim 100 jaar lang in het bezit geweest van de familie Paardekooper–Kerkvliet. De ouders van Hein, Henk en Tonnie Veenhof, namen de zaak in 1977 over van de familie Kerkvliet. Om Boerhaave zeker te stellen voor de toekomst hebben de huidige eigenaren, Hein en Jolanda Veenhof, in 2015 besloten samen Boerhaave volledig te vernieuwen en te moderniseren. Boerhaave is van oudsher een plek voor bijna iedere gelegenheid, waar je in huiselijke sfeer tijd voor elkaar hebt. Dit loopt als rode draad door alle stappen die inmiddels zijn gezet en in de toekomst nog gezet gaan worden.

 

Cookieinstellingen