HKV Restauratieprijs 2022 uitgereikt

Foto: HKV

Op zaterdagmiddag 24 september is door wethouder Reny Wietsma de HKV-Restauratieprijs 2022 uitgereikt aan de eigenaren van het woonhuis aan Jacoba van Beierenweg 5 in Voorhout. Het schildje behorend bij de prijs werd onthuld door zoon Thies en dochter Luus van der Meer.

Daarna is door Chris Tetteroo, de voorzitter van de Historische Kring Voorhout (HKV), als teken van waardering een door Esther Kortekaas vervaardigd schilderij van het object overhandigd. Familie, vrienden en bekenden waren aanwezig en hieven het glas op deze succesvolle restauratie.

Omstreeks 1925 werd de symmetrische woning gebouwd, met twee vensters links en twee rechts en een zogenaamde gebroken kap. Het huis staat niet op heipalen, maar op een zandplaat met gemetselde pilaartjes als fundering. Er zijn fraaie versieringen in de buitengevel met gele sierstenen en rollagen en een feestelijke boog in het trapgeveltje met raam in de bovenverdieping. Onder de goot in de voorgevel is prachtig sierwerk aangebracht, zoals gebruikelijk was in deze art nouveau periode.

Op 1 april 2020 kochten Marcel van der Meer en Brenda Wijnands het pand en nog op dezelfde dag is de oude schuur gesloopt. Op die plek werd een ruime schuur opgemetseld van 14 x 5 meter. Hier trok het jonge gezin met twee kleine kinderen in. Daarmee kon de renovatie van het woonhuis vanaf het achtererf ter hand worden genomen. Als scheepstimmerman heeft Marcel het vakmanschap om het vele werk zelf en met de hulp van vrienden uit te voeren.

De laatste twee jaar heeft er, voor passanten goed zichtbaar, een houten steiger tegen de voorkant gestaan. De buitengevel kon daardoor zorgvuldig gerestaureerd worden. De stenen, de rollaag, de voegen, het dak, de dakpannen, de boeiboorden, de goot, alles werd schoongemaakt en opgefrist of vernieuwd. De voegen in het metselwerk werden door een vriend vakkundig voorzien van fraaie knipvoegen. De voordeur is afgewerkt in een bijzondere kleur geel, die prachtig combineert met de geglazuurde stenen in de rollagen.

Aan het interieur van de woning wordt nog hard gewerkt. De eigenaren hopen dit vóór de zomer van 2023 af te ronden. Op de zolderverdieping zijn de hanenbalken weer zichtbaar gemaakt en zijn hier zijn vijf kamers en de badkamer. Op de begane grond is rechts een open keuken in eilandvorm gepland met eetkamer. Met historische schuifdeuren uit een gesloopt herenhuis kan de woonkamer links van de gang, afgesloten worden. Er is nog heel wat werk te verrichten vóór alles klaar is.

Deze week worden er zonnepanelen op het platte dak van de schuur en de veranda geplaatst. De buitengevel is intussen in oude luister hersteld en voorbijgangers kunnen al genieten van dit fraaie karakteristieke pand. Daarmee is een beeldbepalend stukje Voorhout bewaard gebleven.

Cookieinstellingen