Foto’s onthulling Holocaustmonument Levenslicht

Vandaag is het 75 jaar dat vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Om dit te herdenken is gisteren in Teylingen het Holocaust monument Levenslicht onthuld bij het bestuurscentrum in Voorhout. Het was een waardige en mooie herdenking, waarbij iedere steen die in het oplichtende monument werd geplaatst centraal staat voor een van de slachtoffers uit onze gemeente.

De stenen werden na een korte stille tocht geplaatst in het monument door 75 inwoners uit Voorhout, Warmond en Sassenheim. Ook een aantal veteranen, de wijkagenten, brandweerlieden, de burgemeester en de wethouders legden stenen in het monument. De stenen lichten in het blauw op als een ademhaling die dooft en weer aangaat.

Burgemeester Carla Breuer vertelde in haar toespraak het aangrijpende verhaal van een van de slachtoffers uit onze gemeente, die de holocaust niet overleefde. Na de onthulling werd in het Bestuurscentrum een voorstelling gegeven van het toneelstuk ‘De jongen in de gestreepte pyjama’ door Theaterschool Teylingen. Historische Kring Voorhout (HKV) gaf een presentatie over het leven van Dr. Fritz Hirschfeld, een Holocaust slachtoffer uit Voorhout.

Levenslicht in het hele land

Donderdagavond 16 januari is het monument met een diameter van 20 meter bestaande uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen, gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland, eenmalig gepresenteerd in Rotterdam. Hierna zijn de stenen verdeeld over de 171 deelnemende gemeenten, die het tonen in hun gemeente.

Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker en is daarom na de onthulling op zondag 26 januari op de volgende momenten te bezoeken:

  • Maandag 27 januari van 19.00 tot 21.00 uur bij het bestuurscentrum in Voorhout.
  • Zaterdag 1 februari van 19.00 tot 21.00 uur bij de Gedenknaald in Warmond.
  • Zondag 2 februari van 19.00 tot 21.00 uur bij de ingang van het gemeentekantoor in Sassenheim.

Bekijk alle foto’s door op ‘Fotoserie’ te klikken in de bovenste afbeelding.

Cookieinstellingen