Familie Pennings wint opnieuw gouden Cum Laude Award voor Boerenkaas

Foto: Sietske Kroon-Pennings

De ‘Cum Laude Awards’ is een jaarlijks terugkerende kaasverkiezing die georganiseerd wordt door de Bond van Boerderij Zuivelbereiders. Honderden Boerenkazen worden ingezonden door boeren uit het hele land en beoordeeld door een professionele jury van kaaskeurmeesters en een culinair panel van koks, vinologen en journalisten.

Binnen verschillende categorieën gaan de kaasmakers met elkaar de strijd aan. De keurmeesters kijken naar verschillende aspecten: Uiterlijk, doorsnede (zijn de ‘ogen’ mooi verdeeld), consistentie (is de kaas lekker smeuïg), maar het allerbelangrijkste is de geur en smaak.

Op donderdag 14 maart 2019 vond de prijsuitreiking plaats in Bodegraven. Het was een spannende strijd, met een prachtig resultaat voor de Warmondse familie, die in 2018 ook al een gouden award in de wacht sleepte.

Goud(s)en kazen

In de categorie Boerenkaas, scoorde zowel de Jong Belegen als Belegen kaas van de familie Pennings goud, met een beoordeling van 95 punten. Met deze score eindigde de Jong Belegen kaas van Pennings als tweede beste van Nederland. Daarnaast wonnen ze tweemaal brons voor de Oude en de Pesto kaas.

Het geheime recept

Corné en Janneke zijn blij met de awards: “Dankzij de vele klanten die naar onze Landwinkel komen, weten we dat onze kaas in de smaak valt. Maar het is ook goed om te weten wat het oordeel is van professionele kaasproevers. En dat blijkt boven verwachting goed te zijn. Dit voelt als een extra waardering voor alle tijd en energie die we in onze boerderij stoppen. Wat ons geheime recept is? Tja, dat is een goede vraag”, lacht Corné.

“Aandacht en plezier, denk ik. We verzorgen onze koeien goed. En van een tevreden koe, komt lekkere kaas.” (Corné Pennings)

Zuivelboerderij Pennings is gelegen aan de Kagerplassen in het polderlandschap tussen Leiden en de Haarlemmermeer. De boerderij, met ruim 50 melkkoeien, is ontstaan omstreeks 1930 en vanaf het prille begin heeft de familie kaas gemaakt. De prijswinnende kazen en andere boerderijproducten verkopen zij in hun Landwinkel. Daarnaast verhuren zij fluisterboten en kano’s en beheren zij het Groene Landhuis, dat afgehuurd kan worden voor vergaderingen en feestjes.

Reacties