Opnieuw staking bij AkzoNobel

Foto: Lisa de Blok

Volgende week leggen werknemers van vier AkzoNobel-vestigingen het werk voor 48 uur neer. Dinsdag zal de fabriek in Sassenheim aan de beurt zijn.

Cao

Aanleiding is het feit dat er ondanks diverse overlegrondes nog altijd geen cao is. Volgens Erik de Vries van FNV Procesindustrie is het gat tussen wat AkzoNobel biedt en wat de medewerkers willen veel te groot.

“Het bedrijf reageerde niet afdoende op het in juli gestelde ultimatum en ook de zomervakantie heeft AkzoNobel niet tot inkeer gebracht”, aldus De Vries. “Er rest de werknemers niets anders dan opnieuw te staken voor meer zekerheid en loon.”

Duurzaam inzetbaar

De medewerkers willen een fatsoenlijke cao en een oplossing voor het pensioentekort. Naast een loonsverhoging van 3,5% willen zij afspraken over duurzame inzetbaarheid. De Vries: “De werkdruk is zo hoog dat er echt concrete afspraken moeten komen om deze in te dammen. Bovendien willen de mensen op een gezonde manier hun pensioen halen.”

Daarnaast moet het bestaande sociale plan worden verlengd tot 2022 en voor de werknemers van het verkochte bedrijfsonderdeel Specialty Chemicals wil FNV een werkgelegenheidsgarantie voor 5 jaar afspreken.

Lees ook: Grote actiebereidheid onder werknemers AkzoNobel

Reacties