Grote actiebereidheid onder werknemers AkzoNobel

Foto: Lisa de Blok

Dinsdag werd door de FNV een actiebijeenkomst gehouden voor werknemers van AkzoNobel. De bijeenkomst was er voornamelijk op gericht om werknemers te informeren over de huidige situatie en om te zien hoe groot de actiebereidheid is onder deze werknemers.

FNV niet welkom op het terrein

Erg ongebruikelijk was dat deze bijeenkomst dit maal niet in de fabriek zelf mocht worden gehouden. De leden van de FNV waren niet welkom en dus werd de bijeenkomst gehouden in het clubgebouw van de naastgelegen tennisbaan. Waar normaal de werknemers altijd tijdens werktijd gesprekken met de vakbond mochten voeren, moesten ze dit nu in hun eigen tijd doen.

Pensioenprobleem

De FNV maakt zich hard vanwege de pensioenproblemen bij AkzoNobel. De pensioenen zijn al in geen 10 jaar meer geïndexeerd en de FNV voorziet een tekort van 400 miljoen euro in de pot van het collectieve pensioenfonds.

Eind maart werd bekend dat de Specialty Chemicals tak van AkzoNobel wordt verkocht; opbrengst maar liefst 10 miljard euro. Van dit geld profiteren onder andere de aandeelhouders.

Nieuw CAO?

Toen de FNV enige tijd geleden in onderhandeling ging met het concern over een bijstorting van die 400 miljoen in de pensioenpot, kwam AkzoNobel opeens met een eigenhandig opgesteld vernieuwd CAO, waarover vooraf geen overleg of besprekingen hadden plaatsgevonden.

Dat het bestuur van de vakbond heeft gekozen voor een traject van actie, in plaats van overleg, was volgens de woordvoerder van AkzoNobel reden dat ze nu niet welkom waren om de bijeenkomst in het gebouw zelf te houden.

Volgens Erik de Vries, bestuurder FNV Procesindustrie, heeft dit voorstel voor een nieuw CAO helemaal niets te maken met de onderhandelingen over de problemen in het pensioenfonds en biedt het dan ook geen enkele oplossing.

Bonus ten kosten van het pensioen

Door werknemers een eenmalige bonus van 2000 euro bruto aan te bieden vanwege de verkoop van de chemie tak en een loonsverhoging van 2,5%, probeert de verfgigant de boel te sussen.

Dat klinkt natuurlijk mooi in de oren van de werknemers, maar wat sommigen van hen niet beseffen is dat de voorwaarden van dit CAO ten kosten zal gaan van hun eigen pensioen. Op den duur kan een akkoord met dit CAO voorstel resulteren in zo’n 20% tot 30% minder pensioenuitkering; geld waar veel werknemers hard voor hebben gewerkt.

Wat zegt AkzoNobel hierover?

Een woordvoerder van AkzoNobel laat weten dat het volgens de internationale IFRS regels niet eens mogelijk is om zomaar geld bij te storten in de pensioenpot. Erik de Vries laat weten dat de FNV een hoogleraar heeft gevraagd zich verder te verdiepen in deze kwestie, daaruit blijkt inmiddels dat dit wel degelijk mogelijk is.

Botsing

Erik de Vries is niet gestemd over de houding van AkzoNobel. Sinds vorig jaar is het concern volgens hem veranderd van lieveling tot ‘vakbondstreiteraar’.

“Waar het bedrijf altijd goed voor de werknemers zorgde, lijkt de houding sinds de dreiging van de vijandige overnamen vorig jaar totaal te zijn omgedraaid. En dat terwijl zowel het FNV als de werknemers destijds nog wel voor het concern zijn opgekomen.” (Erik de Vries, voorzitter FNV Procesindustrie)

Tijd voor actie

Tijd voor actie dus. Enige tijd geleden hield de vakbond al een petitie, die in vier dagen tijd 1600 handtekeningen opleverde. De mensen zijn het zat dat deze stapels met petities gewoon in de prullenbak verdwijnen.

Actiebereidheid

De actiebijeenkomst in Sassenheim leverde dan ook een strijdvaardige input op, waarbij het Erik opviel dat er veel interesse vanuit het kantoorpersoneel was. Maar ook van het productiepersoneel bleek de nodige actiebereidheid.

in Hengelo, Delfzijl, Rotterdam, Groot-Ammers en Wapenveld worden begin juni ook actiebijeenkomsten gehouden bij de desbetreffende vestigingen. Vervolgens wordt er gekeken naar welke vorm van actie er gevoerd zal gaan worden, waarbij stakingen zeker niet worden uitgesloten.

Cookieinstellingen