Waarschuwing voor hondenbezitters in Warmond

Foto: pixabay

Waarschuwing voor hondenbezitters die met hun hond wandelen bij Koudenhoorn in Warmond. Gisternacht is er een hond hoogstwaarschijnlijk overleden aan de ziekte van Weil.

De hond was pas 6,5 maand oud en is met spoed overgebracht naar Utrecht, waar hij helaas is overleden. De hond was wel gevaccineerd, maar dit heeft niet mogen baten. Zwemmen in open water en het drinken van water waar ook ratten in zwemmen of urineren, kunnen de oorzaak zijn van een besmetting met de bacterie die de ziekte van Wijl veroorzaakt.

Ook de gemeente is geïnformeerd over het overlijden van een hond na een bezoek aan Koudenhoorn. Er is contact geweest met de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. De faculteit kan geen uitspraak doen over de oorzaak van de ziekteverschijnselen waar de hond mee werd aangeboden. De faculteit geeft aan dat in het geval van de dood van één hond geen algemene constateringen gedaan kunnen worden over ziekte in een gebied.

De gemeente houdt wel contact met de verschillende betrokkenen, voor het geval er wel maatregelen nodig zouden zijn bij Koudenhoorn; dat is volgens de gemeente nu dus niet het geval.

Voorkomen is beter dan genezen, dus waarschuwen we hondenbezitters toch over dit incident. Honden kunnen door zwemmen in oppervlaktewater een besmetting oplopen door de bacterie Leptospira (ook wel rattenziekte). Daarom is het goed om je als hondenbezitter hierover te informeren. Over Leptospirose of de ziekte van Wijl bij de hond vind je meer informatie bij de faculteit Diergeneeskunde.

De Stichting Platform Hondenvrienden verzamelt ook informatie en houdt iedereen op de hoogte van hun bevindingen.

“Als Stichting Platform Hondenvrienden willen we jullie zo goed mogelijk informeren. Neem in elk geval je eigen verantwoordelijkheid m.b.t. je hond(en). Laat je goed informeren, door bijvoorbeeld je dierenarts. Houd je hond weg bij water als je helemaal zeker wilt zijn.” (Facebook Stichting Platform Hondenvrienden)

 

Reacties