Gemeente gaf freelancer torenhoog salaris

Foto: pixabay

Vanochtend kwam het Algemeen dagblad met de resultaten van hun onderzoek naar buiten over het inhuren van externe partijen door gemeenten.

Daarmee dook Teylingen opeens in het landelijke nieuws op, vanwege het hoogste salaris voor een freelancer van alle gemeenten in Nederland. Uit het artikel van het AD blijkt dat wij een jaarsalaris van maar liefst 266.000 euro betaalde voor een ‘projectmanager grond’.

Raadsvragen

Joost van Doesburg (PvdA) en Frans Nederstigt (ChristenUnie) reageerden snel op dit nieuws door direct een aantal pittige raadsvragen neer te leggen. Wat beide partijen zich onder andere afvragen is of er geen alternatieven voorhanden waren. Op de website van de CU is dan ook direct een statement geplaatst over deze kwestie en zijn de raadsvragen te lezen die gesteld zijn.

Nederstigt: “Het bedrag lijkt te suggereren dat iemand een bijzondere expertise had en/of dat iemand voor langere tijd en voor behoorlijk aantal uren per week is ingehuurd. Dan kun je je ook afvragen of de gemeentelijke organisatie dat niet anders had kunnen en ook misschien ook wel had móeten opvangen.”

ChristenUnie en PvdA zijn ook niet onder de indruk van het argument dat het volgens de wet is toegestaan. Nederstigt: “Binnen de Wet Normering Topinkomens (WNT) mag je topfunctionarissen niet meer dan €178.000 per jaar betalen. Een ‘topfunctionaris’ bij de gemeente zijn alleen de gemeentesecretaris en de griffier. Strikt formeel genomen valt deze functionaris daar dus niet onder, maar ‘het mag volgens de wet, dus we doen het gewoon’ lijkt me niet een argument dat je als publiek orgaan zomaar zou moeten willen hanteren. Een beetje meer zorgvuldigheid met het belastinggeld van Teylingers lijkt me dan eerder op z’n plaats.”

Reacties