Gratis shoppen in de Weggeefwinkel

Foto: Lisa de Blok

Sinds oktober vorig jaar heeft Sassenheim een eigen Weggeefwinkel in de JoJo aan het Hortusplein. Een unieke plek in Teylingen waar je kan shoppen voor nop! Ook het brengen van nog bruikbare spullen is natuurlijk mogelijk.

De Weggeefwinkel

Het concept is eenvoudig, maar toch moeten mensen er vaak nog even aan wennen; geen kassa in de winkel. Iedereen mag hier spullen komen halen of brengen en de producten hebben geen prijskaartjes.

Er staat een donatiepot, waar de klanten zelf naar eigen draagkracht een bijdrage in kunnen doen, om de kosten van de winkel te dekken. Er is van alles te vinden, van kleding tot keukengerei, leuke decoratie voor in huis, boeken, speelgoed, dvd’s en nog veel meer.

Vrijwilligers

De Weggeefwinkel wordt gerund door vrijwilligers. De dames zijn drie dagen per week in de weer om met de grootste zorg alle binnengebrachte spullen uit te zoeken en een mooi plekje te geven. Ze maken een gezellig praatje met de klanten en krijgen dan ook veel waardering van de mensen, die soms ook gewoon voor de gezelligheid langskomen.

Duurzaam

Het mooie van dit concept is dat je spullen een tweede leven kunt geven. Tegenwoordig belanden veel spullen op de vuilnishoop, die makkelijk nog jaren mee gaan. Het produceren van nieuwe spullen als kleding, maar ook elektronica en andere dingen, levert een enorme belasting op voor het milieu. Daarom is het goed om de dingen die eenmaal geproduceerd zijn, zo lang mogelijk te gebruiken.

Armoede

Veel gezinnen leven tegenwoordig onder de armoedegrens; dit is zeker geen pretje en een keer leuk winkelen zit er dan gewoon niet in. Ook de kinderen krijgen hier mee te maken en mensen schamen zich vaak voor armoede. In de Weggeefwinkel is dt helemaal nergens voor nodig! Ook al heb je geen cent te makken, kun je hier gewoon lekker komen shoppen.

Niet alleen arme mensen zijn hier welkom, je hoeft dan ook zeker geen speciale indicatie te hebben zoals bijvoorbeeld bij de voedselbank. Iedereen is welkom in deze Weggeefwinkel en er zijn geen regels over een maximum aantal items die je mee mag nemen. Er geldt dan ook ‘Doneren is lief, maar alleen als u het kan missen.’

De JoJo

De Weggeefwinkel is open op dinsdag-, donderdag-, en vrijdagmiddag van 13.00 tot 16.30 uur. Je vindt de winkel in de JoJo aan het Hortusplein 14 in Sassenheim, in de voormalige Hoogvliet supermarkt. De JoJo is een ontmoeingswerkplaats met onder andere een Repair Café, een Koffiecorner en diverse werkplaatsen; een inspirerende en unieke plek in het hartje van Sassenheim. Zeker eens een bezoekje waard!

Reacties