Beleef Teylingen Handel en Ambacht, van de prehistorie tot aan de middeleeuwen

Foto: Lisa de Blok

Eerste en tweede Pinksterdag, de Dag van het Kasteel, zal in en rondom de Ruïne van Teylingen in Voorhout het jaarlijkse evenement plaatsvinden onder de naam Beleef Teylingen, waar handel en ambacht van de prehistorie tot en met de middeleeuwen centraal staan.

Hier kunnen de bezoekers kijken naar de verrichtingen van ‘echte’ middeleeuwers die bezig zijn met het demonstreren van hun kennis en kunde van hun tijd, waarbij ze graag vragen beantwoorden van de bezoekers. Dit jaar zijn er 24 verschillende groepen aanwezig.

Onder andere de kleine catering van Hermione met haar heerlijke taarten. Marijke weet écht waar je de mosterd haalt en demonstreert hoe je die maakt. Gwylan kan je vertellen hoe het leven van ca. 400 n.Chr. eruit moet hebben gezien. Bij Viradectis ontmoet je Kelten die van vele markten thuis zijn: koken, naaldbinden, kaartweven, brood maken op traditionele wijze en brons bewerken. De dames van Van Vezel tot Draad demonstreren verschillende draad-technieken.

Het Goudswaard Genootschap maakt kleding. Bij Het W I L G kan men zien hoe hout wordt bewerkt op een draaibank. Ignus Dominum toont je hoe zonder lucifers of aansteker vuur kunt maken met verschillende oude technieken. De Magister van Beilstein, de middeleeuwse chirurg-meester is geen analfabeet kapper-chirurg maar een opgeleid lid van de kleine en exclusieve gilde van meesterchirurgen. Ook de Vikingen zijn aanwezig. Bij de Bloodaxes of Cweorth wordt het dagelijkse leven van een vikinggemeenschap weergegeven. Er is altijd vuur om je aan te warmen, er is altijd iets te zien en er is altijd tijd voor een praatje. Zin in een potje Hnafltafl?

Over krijgskunsten kan men leren bij de Compagnie van Brederode en de Compagnie van Cranenburgh terwijl bij het Kampement van St. Severus harnasonderdelen worden vervaardigd. De Schutters van Teylingen en de Kasteelschutters kunnen u van alles vertellen over oorlogsbogen en pijlen. Dacht je dat er maar één soort pijlpunt was? Hier leert je wel anders. Voor de heerlijkste visgerechten en een gezellig praatje schuift u de hele dag bij de kraam van Vikingvoer aan. Anderfolk zal er zijn om de oren en harten te verblijden met aanstekelijke muziek. Komt dat zien, komt dat horen!

Natuurlijk is Altegaar er ook weer. Daar zal volop gespeeld kunnen worden met spelletjes van door de hele middeleeuwen heen. Er is dus genoeg te beleven om een fijne en leerzame dag door te maken op het terrein van Kasteel Teylingen.

Beleef Teylingen Handel en Ambacht

Bij de Ruïne van Teylingen, Teylingerlaan 15a Voorhout

Op zondag 28 en maandag 29 mei 2023 Van 11:00 tot 17:00 uur

Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa:

  • Kind t/m 3 jaar: Gratis
  • Kind 4 t/m 12 jaar: €2,00
  • 13 jaar en ouder: €4,00
Cookieinstellingen