5e Noodverordening van kracht: gecontroleerd versoepelen

Foto: pixabay

De voorzitter Veiligheidsregio heeft op 10 mei 2020 een 5e noodverordening (link) vastgesteld. In deze noodverordening krijgen de versoepelde maatregelen die het kabinet op 6 mei bekendmaakte een vertaalslag naar het dagelijkse leven.

De Nederlandse aanpak om het coronavirus onder controle te krijgen heeft goed gewerkt. Het risico is zeker nog niet weg, maar als we ons aan de belangrijkste maatregelen houden, kan er wel stapsgewijs meer ruimte in de samenleving komen. Dit versoepelen kan alleen als het virus onder controle blijft.

De versoepelingen gelden vooral voor de scholen en kinderopvang, buiten sporten en bewegen vanaf 19 jaar (geen contactsport en geen wedstrijden), contactberoepen, zwembaden, winkels, bibliotheken en erehagen bij uitvaarten.

De 1,5 meter afstand blijft ook de komende periode altijd van kracht, net als de andere hygiëne- en basisregels die juist nu, met de verdere versoepelingen, belangrijker zijn dan ooit:

  • Wees voorzichtig
  • Zorg ervoor dat u op 1,5 meter afstand van anderen kunt blijven.
  • Vermijd drukte en drukke winkelgebieden. Als u denkt dat het ergens te druk wordt ga er dan niet heen.
  • Lukt dit niet? Kom op een later tijdstip terug.
  • Was vaak uw handen.
  • Hoest en nies aan de binnenkant van uw elleboog.

Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
Schud geen handen.
Werk zoveel mogelijk thuis.

Daarnaast is het van bijzonder belang in de volgende situaties thuis te blijven, om het risico op verspreiding van het virus zo veel als mogelijk te beperken:

  • Bent u ziek? Blijf thuis bij verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius.
  • Heeft u ook koorts en/of benauwdheid? Dan blijven ook uw huisgenoten thuis. Als u 24 uur lang geen klachten hebt, mag u weer naar buiten.

Lees ook: Maatregelen worden in stappen versoepeld

Houd vol!

Burgemeester Carla Breuer zegt: “Ik heb veel respect voor de manier waarop de maatregelen in Teylingen worden nageleefd. Ik zie de creativiteit, innovativiteit en saamhorigheid waarmee dat in veel gevallen gepaard gaat. Daarnaast begrijp ik dat er behoefte is aan meer bewegingsvrijheid, toch blijft het advies is hierin nog terughoudend te blijven. Het risico op besmetting is nog steeds reëel. Het is nog steeds verstandig zoveel mogelijk thuis te blijven. Maar als u naar buiten gaat roep ik u op drukke gebieden te vermijden en altijd 1,5m afstand te houden“. Houd vol!

Meer informatie rondom het coronavirus is te vinden op de website van de gemeente: www.teylingen.nl/coronavirus.

Reacties