Pilot Duurzaamheidsmarkt geslaagd

Foto: Gemeente Teylingen

Net voor het einde van het jaar vond de eerste editie van de duurzaamheidsmarkt plaats in SassemBourg. De markt voor alle inwoners van Teylingen was een succes en trok meer dan 400 bezoekers.

De Groene Uitdaging

De gemeente heeft als voornemen om in 2030 100% duurzaam te zijn. Een ambitieuze doelstelling maar niet onmogelijk. De markt gaf een inkijkje waar de gemeente nu staat en wat er nog moet gebeuren. Zowel de gemeente als inwoners en ondernemers presenteerden op de markt hun duurzame initiatieven.

Initiatieven van inwoners

Betrokken Teylingers en Natuur Ontdekkings Centrum Koudenhoorn nemen het initiatief om 2.000 nieuwe bomen in Teylingen te gaan planten. Een ander initiatief wat bij inwoners vandaan komt is van de Stichting Bollenstreek Duurzaam. De Stichting in oprichting bestaat uit inwoners uit de hele bollenstreek die met elkaar een energiecoöperatie op willen zetten in 2017.

Aanmoediging vanuit de gemeente

Wethouder Kees van Velzen kondigde bij de opening tevens twee acties vanuit de gemeente aan: ‘Operatie Steenbreek’. De gemeente wil inwoners stimuleren om van een stenen tuin weer een groene tuin te maken. Tot 31 januari maken inwoners kans op een gratis tuinadvies. Meer informatie en aanmelden via: [email protected].

En voor drie initiatieven die zich aanmelden in GroenDichterbij wordt een aanmoedigingsbonus van €100,- te besteden aan het initiatief beschikbaar gesteld. Groen Dichterbij is een initiatief van het Oranjefonds en IVN en ondersteunt en versterkt de groeiende beweging van mensen die samen aan de slag gaan met de aanleg van het beheer van groenvoorzieningen in hun directe leefomgeving. Aanmelden van uw bestaande of nieuw initiatief kan tot 31 maart via www.groendichterbij.nl.

Vervolg

Deze eerste editie van de Groene Uitdaging is als pilot opgezet met als doel meer aandacht voor het onderwerp duurzaamheid te genereren. De markt heeft laten zien hoe wij hier samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijk middenveld aan werken. Inwoners, jong en oud lieten diverse duurzame wensen achter in de wensboom. Al deze wensen worden in het nieuwe jaar aangeboden aan de gemeenteraad.

Cookieinstellingen