Petitie tegen kap monumentale beuken

Foto: Google Streetview

De twee monumentale beuken voor het voormalige gemeentehuis in Warmond zijn hun leven momenteel niet zeker. De Vereniging Betrokken Teylingers komt in actie en is een petitie gestart om hun bezwaar kracht bij te zetten.

Projectontwikkelaar Laurier wil het oude gemeentehuis aan de Herenweg gaan verbouwen tot luxe appartementen. Hiervoor is destijds een bouwvergunning afgegeven, op voorwaarde dat de twee oude beuken niet mogen worden gekapt. Toch heeft de projectontwikkelaar alsnog een vergunning aangevraagd voor de kap van deze twee beuken.

Monumentale beuken

Ze motiveren hun aanvraag met een rapport. Hierin wordt gesteld dat de vitaliteit van de beuken dusdanig slecht is, dat ze een levensverwachting hebben van vijf tot tien jaar en dat ze mogelijk ernstige schade oplopen door de geplande bouw. De gemeente is meegegaan met dit verzoek, zonder vooraf een onafhankelijk rapport te laten opstellen.

Vereniging Betrokken Teylingers

De Vereniging Betrokken Teylingers heeft een bezwaar ingediend tegen de geplande kap van de twee beuken. Zij stellen dat het rapport over de vitaliteit van de twee beuken eenzijdig is en lijkt te zijn toegeschreven naar een bepaalde conclusie.

“De gemeente zal eerst een onafhankelijk rapport of second opinion moeten laten opstellen, waarbij onder andere de mogelijkheden om de twee beuken te sparen nader belicht worden. Er is een goede kans dat de beuken kunnen worden gespaard!” (Vereniging Betrokken Teylingers)

Petitie

Onder de noemer ‘Zeg NEE tegen de geplande kap van twee monumentale beuken‘ is een online petitie geopend, waarbij steun gevraagd wordt om de kap tegen te gaan. Bijna 200 handtekeningen zijn hiermee inmiddels verzameld, met daarbij veel verontwaardigde reacties van inwoners.

Buiten het prachtige aanzicht en het beschermde dorpsgezicht dat mensen niet kwijt willen, wordt in de reacties ook vaak genoemd dat de bomen nog kerngezond zijn. Onafhankelijk onderzoek door een deskundige zou hierover uitsluitsel kunnen geven.

De petitie kan nog tot 29 november ondertekend worden, daarna wordt deze aangeboden aan de gemeente als onderdeel van het bezwaar van de Vereniging Betrokken Teylingers. Zij hopen dat de gemeente de vergunning voor de kap van deze monumentale rode beuken weer intrekt.

 

Cookieinstellingen