Herplaatst kruis St. Pancratiuskerk verbergt tijdscapsule

Foto: Lisa de Blok

Woensdag was het dan eindelijk zover, het kruis van de Sint Pancratiuskerk in Sassenheim werd weer op de kerk herplaatst. Dankzij de inzamelingsacties heeft het kruis een opknapbeurt gekregen en kon het weer teruggeplaatst worden op de kerk met behulp van twee grote kranen.

Tijdscapsule

Stichting Oud Sassenheim heeft bij de reparatiewerkzaamheden aan het kruis van de Sint Pancratiuskerk te Sassenheim van de gelegenheid gebruik gemaakt een tijdscapsule in de vorm van een koker te plaatsen met de bouwgeschiedenis van de kerk. Bestuurslid Piet Langeveld heeft hiertoe het initiatief genomen. Hij heeft een koker laten bevestigen in de koningstijl van het kruis.

herplaatsing kruis - 3

Sint Pancratiuskerk

In deze tijdscapsule zitten tekeningen en foto’s van de huidige en vorige Pancratiuskerk, de geschiedenis van de gestolen klokken en diverse krantenknipsels, o.m. over het concert met Marco Bakker om de restauratie van het kruis te betalen. Ook een brief van pastoor Peter Owels is de koker in gegaan.

Stichting Oud Sassenheim

De SOS kwam op het idee na een gesprek met dorpsgenoot Maarten Verschoor van het gelijknamige kraanbedrijf uit Sassenheim. Verschoor heeft een aantal kokers in kerktorens geplaatst. Vroeger waren ze van lood. Hij weet zich nog de plaatsing van het kruis van de Pancratiuskerk van 48 jaar geleden te herinneren. Hij heeft daar nog foto’s van.

Het openmaken van kokers is een ritueel met dominee of pastoor onder het genot van een borreltje, aldus Maarten Verschoor. Piet Langeveld heeft de informatie in de koker verstevigd aangebracht.

Pancratiuskerk
Jan Willem Hesselink (kerkbestuur), Dick IJsselmuiden (koster) en Piet Langeveld (SOS) Foto: SOS.

Je weet maar nooit wat er daarboven in die toren allemaal gebeurt”, aldus het SOS bestuurslid. “Mocht er op de grond iets gebeuren, dan zit de bouwgeschiedenis van de kerk en van het kruis daarboven goed verankerd”, volgens Langeveld. “Uit overlevering weten we dat van het kruis geen tekeningen mag worden gemaakt, omdat er dan geen zegen op rust”

De SOS heeft de plaatsing van het kruis met veel foto’s vastgelegd. Die gaan de beeldbank in, vervolgt Langeveld, die ook een artikel over het kerktoren-kokerritueel overweegt te schrijven voor de Asschpotter. De SOS-beeldbank is te vinden op www.stichtingoudsassenheim.nl.

 

Cookieinstellingen