Omroep Bo gaat verder professionaliseren

Foto: Omroep Bo

Het bereik van de lokale omroep Bo is onlangs fors toegenomen. Tot voor kort kon de in de gemeenten Noordwijk, Teylingen, Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout actieve omroep met radio-uitzendingen ontvangen worden in de ether en met radio- en tv-uitzendingen via het kabelnet van Ziggo.

Sinds kort geven echter ook de koper- en glasvezelproviders KPN, Telfort, Xs4all en Lijbrandt de Bollenstreek-omroep door. Enkele kleinere providers zullen binnenkort volgen. Daarmee bereikt Bo vrijwel elk huishouden in de Bollenstreek. Volgens Bo-voorzitter Leo van der Zon wordt Bo ook steeds bekender in de streek.

Wie tot zo’n 2½ jaar geleden tegen iemand in Noordwijk en Noordwijkerhout ‘Nens’ zei, hoefde niet uit te leggen waar die naam voor stond. De lokale omroep Nens was in de loop der jaren uitgegroeid tot een begrip in deze beide gemeenten. Zo’n 100 vrijwilligers waren verantwoordelijk voor de uitzendingen van Nens, en verzorgden voor de lokale omroep programma’s voor beide plaatsen.

Bollenstreek Omroep

Het succes van Nens was ook de gemeenten Teylingen, Lisse en Hillegom opgevallen. Deze werden weliswaar bediend door een lokale omroep uit Leiden, maar de drie gemeenten kwamen in deze uitzendingen veel minder aan bod dan de gemeenten uit de Leidse regio.

Voor de drie Bollenstreek-gemeenten was dat aanleiding om samenwerking te zoeken met Nens. Dat leidde er uiteindelijk toe dat de gemeenteraden van de vijf Bollenstreek-gemeenten besloten om één omroep aan te wijzen als de officiële lokale omroep voor de Bollenstreek. De naam werd gewijzigd in ‘Bollenstreek Omroep’, en ‘Bo’ was geboren.

Aandacht

“In het afgelopen jaar is hard gewerkt om Bo meer onder de aandacht te brengen van de inwoners van de Bollenstreek”, vertelt voorzitter Leo van der Zon. “We merken dat onze naam nu steeds meer ingeburgerd raakt in de Bollenstreek. En met de recente doorgifte van Bo door onder andere KPN en in Hillegom ook Lijbrandt, kan vrijwel iedereen ons nu ontvangen. Voor ons reden om nog meer aan de weg te timmeren”, aldus Van der Zon. “Als lokale omroep hebben we het uitgangspunt dat we graag aandacht willen besteden aan zoveel mogelijk activiteiten in de Bollenstreek”.

Medewerkers

Sinds Bo ook werkzaam is in Teylingen, Lisse en Hillegom is het aantal medewerkers gestaag gegroeid van 100 naar zo’n 140. “Een deel van die nieuwe medewerkers is afkomstig uit de drie nieuwe gemeenten”, laat Van der Zon weten. Zelf is de Voorhouter een jaar geleden als voorzitter aangetreden bij Bo, en dat geeft wel aan dat de lokale omroep zich zeker niet meer alleen op Noordwijk en Noordwijkerhout richt.

“We zien echter graag dat onze medewerkers uit het gehele zendgebied van Bo komen. Nu is een groot deel afkomstig van het oude Nens, maar omdat onze omroep zich ook richt op Teylingen, Lisse en Hillegom zijn ook mensen uit deze gemeenten die interesse hebben in onze lokale omroep, van harte welkom”.

Cursussen

Nieuwe vrijwilligers die actief worden voor Bo worden niet ‘in het diepe gegooid’, maar zullen eventueel gebruik kunnen maken van een aantal cursussen en trainingen om hen te begeleiden in het maken van radio- en/of televisieprogramma’s. Een aantal van deze cursussen zal gegeven worden in de studio van Bo in Noordwijk, maar wellicht ook op andere locaties.

Van der Zon: “Eigenlijk kunnen we voor de omroep allerlei mensen van alle leeftijden gebruiken. Denk daarbij aan interviewers, verslaggevers en redacteuren voor het verzorgen van onze nieuws- of sportprogramma’s, mensen die een leuke reportage willen maken, maar ook technici die het leuk vinden om onze programma’s achter de knoppen te monteren of anderszins te verzorgen.”

Dat kan zowel voor radio als televisie zijn, maar ook voor het verzorgen van onze tv-krant en onze website. Ook op sociale media is Bo nadrukkelijk aanwezig. Mensen kunnen actief zijn zowel voor als achter de microfoon, maar ook voor of achter de camera. Wat dat laatste betreft; we zijn momenteel bezig te bekijken of we het aantal televisie-uitzendingen kunnen uitbreiden. Daarmee hopen we als lokale omroep een verdere professionalisering te kunnen maken.

Samenwerken

“Op dit punt zullen we nauw gaan samenwerken met andere lokale omroepen, maar ook met de regionale omroep RTV West”, aldus Leo van der Zon, die overigens benadrukt dat ook medewerkers voor meer algemene zaken welkom zijn. “Dan denk ik aan mensen die hand- en spandiensten kunnen verrichten of alleen gezellig koffie willen zetten voor de vrijwilligers”.

Overigens blijken lokale omroepen soms een mooie springplank te zijn voor een verdere carrière in radio- en tv-land. Zo zijn verschillende bekende radio- en tv-presentatoren hun loopbaan begonnen bij een lokale omroep.

Interesse?

Binnenkort zullen de nieuwe cursussen en trainingen voor nieuwe vrijwilligers van Bo van start gaan. Wie geïnteresseerd is om daaraan deel te nemen of meer informatie wil hebben over het meewerken aan de lokale omroep, kan tijdens kantooruren contact opnemen met Ard Zandbergen bij lokale omroep Bo. Dat kan op telefoonnummer 071-3614858 of per e-mail via het e-mailadres [email protected] Meer informatie over Bo is ook te vinden op de website www.bollenstreekomroep.nl.

Reacties

Cookieinstellingen