Referendum associatieverdrag Oekraïne

Foto: pixabay

Op 6 april wordt er in een referendum gestemd over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. In Teylingen kan dat bij de stembureaus die te vinden zijn via deze link.

Waarover wordt gestemd bij het referendum?

Op het stembiljet wordt de vraag gesteld of u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne bent? De Referendumcommissie heeft deze vraag bepaald. Via de ‘wet tot goedkeuring’ wordt ingestemd met de associatieovereenkomst. De Eerste en Tweede Kamer zijn met deze wet akkoord gegaan. Bij het referendum kunt u laten weten of u het daarmee eens bent of niet.

Wat houdt een EU-associatieovereenkomst in?

Een associatieovereenkomst is een politiek akkoord, een verdrag, tussen 2 of meer landen die de banden willen aanhalen. De Europese Unie (EU) heeft meerdere van deze overeenkomsten gesloten. Landen spreken erin af politiek en economisch meer te gaan samenwerken. Benieuwd wat er precies in het verdrag staat waarover wordt gestemd? Klik dan op deze link.

Met welke landen heeft de EU een associatieovereenkomst?

De Europese Unie heeft meerdere associatieovereenkomsten gesloten. Onder andere met landen in Noord-Europa (zoals Noorwegen en IJsland), Oost-Europa (zoals Servië en Macedonië), met landen in het Middellandse Zeegebied (zoals Algerije, Egypte, Israël, Libanon, Marokko en Turkije), en met Chili in Zuid-Amerika. Omdat de landen waarmee de EU een associatieovereenkomst sluit verschillend zijn, is de inhoud ervan nooit helemaal hetzelfde.

Waarom worden associatieovereenkomsten gesloten?

Associatieovereenkomsten van de Europese Unie zijn bedoeld om banden aan te halen met landen die zich verbonden voelen met Europa en de EU. Het doel van een associatieovereenkomst staat ook beschreven in de overeenkomst zelf. In de associatieovereenkomst met Oekraïne staat de doelstelling in deel 1.

Meer informatie?

Op de website van de referendumcommissie vindt u meer informatie. Op de website van gemeente Teylingen is een speciale pagina ingericht met informatie over dit onderwerp.

Cookieinstellingen