Raad Teylingen stelt begroting vast

Foto: pixabay

De gemeenteraad van Teylingen heeft donderdagavond de begroting voor 2016-2019 vastgesteld. De partijen brachten een aantal nieuwe voorstellen in (moties) en stelden ook een aantal wijzigingen voor (amendementen). Het merendeel van deze voorstellen werd aangenomen.

Begroting is een momentopname

In de begroting staan alle plannen voor de komende jaren en de kosten ervan op een rijtje.

Een begroting is een momentopname, Het geeft een gevoel van orde en overzicht. We moeten daar ook gelijk een kanttekening bij plaatsen. Een begroting is een poging om de werkelijkheid te vangen in geld. Dat statische doet niet altijd recht aan de werkelijkheid.” (Kees van Velzen, wethouder financiën)

De wethouder vestigde de aandacht op de lasten voor inwoners, die gelijk zijn gebleven. De raad had daar in een eerder stadium op aangedrongen. Vind maar een gemeente die dat kan waarmaken.

Gemeentelijke monumenten

Tijdens een kalme begrotingsvergadering brachten partijen een aantal aanvullende voorstellen in. Zo besloot de raad op initiatief van VVD en CDA vanaf 2016 jaarlijks 25.000 euro beschikbaar te stellen voor gemeentelijke monumenten, zodat eigenaren subsidie kunnen aanvragen voor restauratie en onderhoud. Ook werd de motie van D66 gesteund, die het college oproept om te handhaven wanneer een gemeentelijk moment in verval dreigt te raken.

Trilokaal kwam opnieuw met het voorstel om te zoeken naar panden die zich na herbestemming lenen als huisvesting voor jongeren en ouderen. Hiermee stemde de raad in, net als met het voorstel van deze partij om meer aandacht te besteden aan de rolstoel- en rollatorvriendelijkheid van de dorpen. Beide voorstellen zijn tijdens de kadernota besloten, maar waren nog niet in de begroting verwerkt.

Budgetoverschrijdingen

VVD was kritisch over de budgetoverschrijdingen bij renovatie van basisschool De Springplank. Daarom stelde de partij voor de deelrenovatie van De Achtbaan Beukenrode anders aan te pakken: over deze investering kan het college niet rechtstreeks goedkeuring geven, maar dit onderwerp komt eerst terug in de raad. De gemeenteraad deelde deze visie.

D66 toonde zich bezorgd over de inzet van de algemene reserve. Er is weinig lijn in te bekennen, stelde de partij. Wethouder Kees van Velzen beloofde de lijn eens op papier te zetten.

De zorg over inzet van de reserve en de hoogte ervan deel ik niet, we doen er goede dingen mee! Bovendien lopen alle besluiten over de inzet ervan via de raad.” (Kees van Velzen)

Kosten Sociaal Domein

De gemeenteraad verzocht het college op korte termijn een budgetoverzicht aan te bieden over de kosten van het Sociaal Domein. Hieronder vallen de nieuwe taken van de gemeente op het gebied van werk, (jeugd)hulp en maatschappelijke ondersteuning. De partijen missen een goed inzicht in de kosten hiervan. Daar gaat het college voor zorgen.

Van D66 kwam het voorstel om een actieplan te maken voor innovatieve levensloopbestendige woonvormen, waar mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Ook dit werd aangenomen, evenals de motie van PvdA om inwoners die dit willen te voorzien van oplaadpunten voor elektrische voertuigen. Hieraan moet een verplichte afname termijn gekoppeld worden.

Opvallend was de motie ‘Leren van verhalen’, die PvdA, CDA, VVD en Trilokaal inbrachten. De partijen willen meer inzicht in de uitwerking van beleid, met name in de zorg, en riepen het college op om in gesprek te gaan met inwoners om er zeker van te zijn dat niemand tussen de wal en het schip valt. Na een rustige avond nam de gemeenteraad de geamendeerde begroting unaniem aan.

Cookieinstellingen