Vluchtelingen aan het woord

Foto: Gemeente Teylingen

De 150 vluchtelingen die verblijven in Sporthal de Tulp in Voorhout kunnen zich voor het eerst sinds jaren weer veilig voelen. Twee vrouwen, die de gevaarlijke tocht uit het nog gevaarlijkere Syrië maakten, stonden maandagochtend de pers te woord.

Op de vlucht

De twee vrouwen zijn afkomstig uit een dorpje vlakbij Damascus in Syrië. Een van de vrouwen vertrok een tijd geleden al naar Aleppo, nadat haar huis op gewelddadige wijze werd overgenomen om als uitvalsbasis te gebruiken.

Ze zijn gevlucht omdat ze bang waren dat hun kinderen vermoord zouden worden. Ze moesten hun man en een zoon van 14 voorlopig achterlaten, omdat ze nog niet genoeg geld hadden om de reis te maken. Ze bellen elke dag wel even, ondertussen wordt de situatie daar met de dag erger en erger.

Ik voel me gelukkig nu ik hier ben, ik moet alleen steeds aan mijn man en zoon denken.”

De reis

Ze betaalden ieder 6000 euro aan mensensmokkelaars om met drie personen te kunnen vluchten. Als bestemming werd hen beloofd naar ‘het beste land’ te worden gebracht. Een vrouw nam haar twee kinderen van 9 en 14 jaar mee, de andere vrouw kon enkel twee van haar drie kinderen van 9 en 13 jaar meenemen.

Twee weken geleden vertrokken ze vanuit Syrië richting Turkije, waar ze twee dagen bleven. Vanaf daar maakten ze de gevaarlijke overtocht met een bootje de Middellandse zee op. Hun bagage moesten ze weggooien, omdat de boot anders te zwaar zou worden. Ze haalden het tot aan de andere kant en kwamen aan land in Griekenland. Vanaf daar zijn ze met een hele groep komen lopen, afwisselend kregen ze steeds een stukje een lift van een busje.

Situatie in Syrië

Sinds vier jaar is er oorlog in het land en hebben de vrouwen al niet meer een bezoekje aan de supermarkt kunnen brengen, zonder daarvoor hun leven op het spel te zetten. De kinderen konden al die tijd al niet naar school. De stad Aleppo wordt nog wel beschermd en is volledig omsingeld om constant te worden verdedigd. Er komt niemand zomaar in of uit, maar ook daar is het te gevaarlijk om naar school te gaan.

Ik wilde gewoon weg, weg, weg daar! Waarheen maakte op dat moment niet uit.”

Waar de vrouwen vandaan komen krijgen alle jongens vanaf 15 jaar de keuze: ze sluiten zich aan bij IS en moeten gaan moorden, of ze zijn tegen en worden direct vermoord. De mensen daar hebben vaak geen idee waar de oorlog over gaat, doordat in veel steden geen stroom meer is en dus ook geen informatievoorzieningen. Ze hebben verschrikkelijke dingen gezien en de situatie daar valt niet te bevatten. Ze hebben het gevoel dat de VN niet naar de mensen wil luisteren, terwijl ze weten hoe schrijnend en onmenselijk de situatie is.

Toekomst

Op de vraag hoe ze hun toekomst zien, lieten ze weten dat ze vooral de toekomst van hun kinderen belangrijk vinden en dat ze hopen dat de kinderen weer gewoon naar school kunnen gaan. Eén van de vrouwen zou erg graag terug willen als het ooit weer veilig is. De andere vrouw moet er op dit moment niet aan denken om terug te keren, door de gruwelijke herinneringen van wat zij daar heeft meegemaakt. Tot en met woensdag zijn ze in ieder geval nog te gast in onze gemeente.

Wij willen jullie ontzettend bedanken voor alle hulp, de goede zorg en alle spullen die we hebben gekregen, we hadden helemaal niks meer. We voelen ons hier eindelijk veilig en daar zijn we erg dankbaar voor.” (Boodschap aan alle inwoners van Teylingen, namens de vluchtelingen die in Voorhout verblijven)

 

 

Cookieinstellingen