Burgemeester bezoekt crisisopvang

Foto: Gemeente Teylingen

De eerste overnachting van de vluchtelingen in Voorhout is goed verlopen. De sfeer in sporthal De Tulp is vrijdag rustig en gemoedelijk. Burgemeester Carla Breuer komt een kijkje nemen en is trots op ieders inzet.

Op de parkeerplaats van De Tulp trappen jonge vluchtelingen een balletje. In de sporthal rusten mensen op hun veldbed of zitten ze aan tafels te praten. Een moeder voedt haar baby. Een meisje van een jaar of acht, grote glimlach op haar gezicht, veegt met een doekje de tafel schoon waarop een mand met brood, bekers limonade en een grote pan soep staan.

DSC_1640 klein

De avond ervoor zijn de 150 vluchtelingen aangekomen in de crisisopvang. Burgemeester Carla Breuer bezoekt de opvang voor de derde keer in ruim een halve dag tijd, maar de aanblik went nog niet. De meeste mensen ogen na een nachtje slapen al iets vitaler, constateert de burgemeester.

Het raakt me, zeker als ik de kinderen hier zie. Zij hebben niet zoveel te kiezen. Het zal je gebeuren dat je naar een vreemd land moet vluchten. Toen ze aankwamen, waren ze echt heel moe. Nu zijn ze nog steeds heel rustig, maar ik hoor ook dat veel vluchtelingen zich inzetten voor de anderen, bijvoorbeeld bij het uitdelen van eten en kleding.”

Kleding

Een Syrisch echtpaar steekt samen met hun dochter de handen uit de mouwen bij het sorteren en de uitgifte van kleding. Zij hadden in Damascus een kledingwinkel, net aangekomen in Voorhout pakken ze spontaan de draad weer op. In de hal van de sporthal is een rij ontstaan voor het provisorische kledingwinkeltje, waar kleine groepjes steeds tien minuten de tijd hebben om spullen uit te zoeken.

DSC_1618 klein
De kleding is afkomstig van de Kledingbank en uit de grote hoeveelheid zakken die inwoners bij de Gemeentewerf hebben ingeleverd.

Het is hartverwarmend hoeveel mensen kleding, dekens en speelgoed hebben gebracht. We hebben zoveel gekregen, dat de vluchtelingen inmiddels ruim zijn voorzien. Ik ben echt trots op de mensen in Teylingen en de omliggende gemeenten”, stelt Carla Breuer.

Waardering

Ook heeft de burgemeester grote waardering voor alle mensen die de opvang in korte tijd mogelijk hebben gemaakt. Zoals de mensen van het Rode Kruis, de brandweer en de ISD, die de sporthal in gereedheid brachten. En de ambtenaren van Hillegom, Lisse en Teylingen, die samen met collega’s uit de regio de hulpverlening hebben opgepakt. Medewerkers van de ISD Bollenstreek bemannen de noodopvang, omdat deze instantie is aangewezen om rampenplannen uit te voeren.

Dat is een mega-operatie”, stelt Mieke Boxhoorn van de ISD. “We hebben hard gewerkt om de sporthal klaar te maken, daarna kwamen de vluchtelingen en moesten ze geregistreerd worden. We zijn de hele nacht in touw geweest. Het is heel intensief, we zijn continu met een man of tien aanwezig.”

Spoed

De crisisopvang is met spoed ingericht. Donderdagmiddag kreeg de Veiligheidsregio Hollands Midden de vraag of men 500 vluchtelingen op kon vangen voor twaalf dagen. Wij zijn gaan kijken wat onze mogelijkheden waren, vertelt Carla Breuer. Teylingen en Lisse besloten de handen ineen te slaan. Rond zessen kwam de bevestiging dat er onderdak gezocht werd voor 150 mensen. Toen we dat zeker wisten, konden we starten met de communicatie. Er zijn bewonersbrieven en een persbericht uitgestuurd. Het gemeentehuis was extra lang bereikbaar voor vragen.

DSC_1642 kleinDe vluchtelingen worden tot woensdag opgevangen in Voorhout. Daarna verzorgt de gemeente Lisse nogmaals zes dagen crisisopvang. De burgemeester is blij dat de gemeenten hun verantwoordelijkheid hebben genomen.

Samen maken we ons sterk om deze zes dagen zo draaglijk mogelijk te maken voor deze mensen. Daar ben ik trots op.”

Cookieinstellingen