Raadsleden bezoeken crisisopvang

Foto: Gemeente Teylingen

Een delegatie van de gemeenteraad van Teylingen heeft vandaag de crisisopvang in sporthal De Tulp bezocht. Ze spraken met vrijwilligers en vluchtelingen en toonden zich onder de indruk van de organisatie en inzet van vrijwilligers.

De sporthal oogt levendig, kinderen zijn aan het sjoelen, jonge jongens spelen tafelvoetbal. De raadsleden kijken naar een wand met tekeningen, ze zien een bootje op volle zee. Op een andere tekening staat een vredesduif en een derde toont de tekst ‘Holland bedankt’.

Anne Paardekooper (Trilokaal) is onder de indruk. “Je beseft je opeens wat die mensen hebben meegemaakt. Tegelijkertijd valt me op dat de sfeer heel rustig is, ik zie leuke, spontane kinderen rondrennen.”

Voorzieningen

Van de beheerder van De Tulp, Jan Hendrik van Steensel (secretaris van Stiwa), horen de raadsleden wat er in twee dagen tijd allemaal is neergezet. Er is een huisartsenpost ingericht en een kledingwinkel, waar mensen terecht kunnen. Ook is er voor voldoende WiFi gezorgd, zodat mensen het thuisfront kunnen laten weten dat ze veilig zijn aangekomen.”

Liz Wassenaar - klein

Soepel

VVD-fractievoorzitter Marlies Volten vindt dat de opvang soepel draait. Het is goed georganiseerd. Kinderen doen spelletjes en vermaken zich met het speelgoed dat is gedoneerd. Je ziet dat de mensen behoefte hebben aan activiteiten, ze vindt het mooi dat dat is geregeld.

Sunia van Maris van Stichting Present Bollenstreek heeft een club vrijwilligers geregeld, die activiteiten met de vluchtelingen onderneemt. Een groepje vrouwen is aan het breien, kinderen maken tekeningen.

Toen de kinderen vanmorgen klaar waren met schilderen, schoven er ook volwassenen aan. Uiteindelijk zat hier een heel stel mannen te schilderen. Ze wilden eigenlijk niet eens opruimen om te gaan lunchen.” (Sunia van Maris)

Sjoelen

Vrijwilliger Liz Wassenaar is met een stel vluchtelingen aan het sjoelen. Ze hebben verfkwasten, breinaalden en wol gehaald en sjoelbakken en voetbaltafels meegenomen. Ze kijken naar waar behoefte aan is, de activiteiten ontstaan spontaan. Ze merkt dat veel vluchtelingen graag de Nederlandse taal willen leren. Ze vragen van alles, de dagen van de week, willen leren tellen.

Ik had een meisje van een jaar of vijftien aan tafel dat zo’n honger naar taal heeft, ze houdt niet op met woorden vragen. En dan komt ze later terug om te vragen of ze het goed heeft onthouden. Maandag komen we daarom terug om Nederlandse les te geven” (Vrijwilliger Liz Wassenaar)

Bezoek raad %28klein%29

Hoop

Het valt raadslid Frans Nederstigt (CU) op dat er zeker geen troosteloze sfeer in de sporthal hangt. “Je zou verwachten dat mensen heel terneergeslagen zijn, maar mensen beginnen hun leven echt alweer een beetje op te pakken. Er is hoop.” Medewerkers van de ISD bemerken ook die veerkracht. Vluchtelingen willen heel graag meehelpen, bijvoorbeeld bij het eten uitdelen. Ze vullen zelf hun naam in op de lijst. Alles gaat heel gemoedelijk, stelt Monique Hogenboom.

Timon Zuurmond (PvdA) is trots dat zo snel een adequate opvang is neergezet. Daar hebben mensen van de ISD en de gemeenten samen met vrijwilligers hard aan gewerkt.

Wat een inzet! Ik zie hier wel de kracht van Teylingen: inwoners en vrijwilligers en de vluchtelingen zelf die in korte tijd zoveel inzet tonen.” (Timon Zuurmond)

Cookieinstellingen