Noodopvang vluchtelingen

Foto: Pixabay

Donderdag 15 oktober 19:38 uur, de gemeente komt met het volgende bericht: ‘Lisse en Teylingen zorgen samen voor crisisopvang vluchtelingen’.

De gemeenten Teylingen en Lisse vangen vanaf vanavond 150 vluchtelingen op voor twaalf dagen. De eerste zes dagen vindt de opvang plaats in sporthal De Tulp in Voorhout, daarna zes dagen in sporthal De Waterkanten in Lisse. Daarmee geven de gemeenten gehoor aan een verzoek voor crisisopvang van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Crisisopvang

Vanwege het grote aantal mensen dat momenteel Nederland binnenkomt, is er landelijk extra capaciteit voor crisisopvang nodig. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers heeft een verzoek gedaan aan de gemeenten Lisse en Teylingen om dit te organiseren. Net als andere gemeenten in de omgeving hebben zij daaraan gehoor gegeven. Beide gemeenten zien het als hun maatschappelijke verantwoordelijkheid om gehoor te geven aan het verzoek van het COA en werken samen om de opvang in goede banen te leiden.

Voor de vluchtelingen die zes dagen lang in Voorhout worden ondergebracht, is niet per direct plaats in de reguliere asielzoekerscentra. Wanneer er geen crisisopvang wordt geregeld, komen ze op straat te staan. Na zes dagen worden de vluchtelingen nogmaals voor een periode van zes dagen opgevangen in sporthal De Waterkanten Lisse.

Menselijke plicht

Met de crisisopvang willen de gemeenten hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. ‘

“We zijn er om onze medemensen te helpen. Het is onze menselijke plicht om voor mensen te zorgen die dat tijdelijk niet zelf kunnen.” (Burgemeester Carla Breuer)

“We zijn gevraagd deze mensen op te vangen en dat willen we ook graag. We zetten ons er voor in dat dit op een goede manier verloopt.” (Burgemeester Lies Spruit van Lisse)

Het Rode Kruis richt beide sporthallen in, zodat ze over alle faciliteiten beschikken om de vluchtelingen onderdak te bieden. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de opvang en werken nauw samen met politie om de veiligheid te waarborgen. Er is beveiliging aanwezig. Dit is belangrijk voor omwonenden en tegelijkertijd wordt hiermee ook rust en ruimte geboden aan vluchtelingen.

Informatie

Inwoners die vragen hebben, kunnen deze vrijdag 16 oktober stellen tijdens inloopbijeenkomsten in beide gemeenten.

Bestuurscentrum Voorhout:

  • 11:00 tot 12:00 uur
  • 19:00 tot 20:00 uur

Gemeentehuis Lisse

  • 10:00 tot 11.00 uur
  • 19:00 tot 20:00 uur

Meer informatie vindt u op deze website en op de website van Lisse, www.lisse.nl. Ook is het mogelijk om vragen te stellen via het Klant Contact Centrum van de gemeenten Teylingen en Lisse, telefoonnummer 14 0252. Beide zijn donderdagavond 15 oktober bereikbaar tot 23:00 uur.

Cookieinstellingen