Deel 2: Arie en mevrouw Menke

Foto: Lisa de Blok

De Vriendendienst Duin en Bollenstreek bemiddelt tussen mensen die door omstandigheden eenzaam zijn of moeilijk contact kunnen maken. Vrijwilligers worden door deze dienst gekoppeld aan iemand met dezelfde interesses of hobby’s.

Om meer bekendheid te geven aan De Vriendendienst en nieuwe vrijwilligers enthousiast te maken, wordt in een driedelige serie extra aandacht besteed aan deze organisatie en de vrienden.

Arie en Mevrouw Menke

Arie van den Burg en mevrouw Menke zijn sinds drie jaar dikke maatjes. Nadat De Vriendendienst ze aan elkaar gekoppeld had, bleek bij het eerste bezoek dat ze elkaar al kenden. Arie was vroeger directeur bij Puykendam, waar mevrouw Menke lange tijd als gastvrouw heeft gewerkt. Inmiddels zijn ze onafscheidelijke maatjes en spreken ze regelmatig af of bellen elkaar.

Ze gaan samen koffie drinken, winkelen in Lisse of naar de boulevard. Arie doet ook wel eens klusjes bij mevrouw Menke, zoals het vervangen van een lamp of andere dingen in huis. Als mevrouw Menke haar bankzaken moet regelen, neemt Arie haar mee naar de bank in Lisse en ook voor een bezoekje aan het ziekenhuis, staat Arie graag voor haar klaar.

Mevrouw Menke heeft een sterke wil. Ze wordt dit jaar 90, maar het liefst wil ze alles gewoon zelf doen.”  (Arie)

Mevrouw Menke kwam na een rouwproces via maatschappelijk werk bij De Vriendendienst terecht. Ze voelde zich eenzaam en had behoefte aan sociale contacten. De Vriendendienst stuurde Arie op haar af, die na afloop van het jaar met zijn vorige maatje een nieuwe kreeg toegewezen. Voor de grap had hij gevraagd om een jonge dame van rond de 25 jaar, bij toeval bleek er op de wachtlijst een dame uit 1925 te staan en een match was gemaakt.

We lachen altijd zoveel samen!” (mevrouw Menke)

Na het eerste jaar samen heeft Arie laten weten dat hij de regel om maximaal een jaar maatjes te mogen zijn, belachelijk vindt. Als De Vriendendienst hem bij haar weg had willen halen, was hij weggegaan bij De Vriendendienst in plaats van bij mevrouw Menke. Inmiddels zijn de regels daarvoor dan ook versoepeld en mogen maatjes die het goed met elkaar vinden, gewoon maatjes blijven.

Meer informatie

Wil je meer informatie over De Vriendendienst of lijkt het je leuk om ook als vrijwilliger een maatje voor iemand te zijn? Bezoek dan de website via deze link.

Lees ook Vriendendienst deel 1: Cor en Suzanne

 

Cookieinstellingen