Vriendendienst deel 1: Cor en Suzanne

Foto: Lisa de Blok

Vaak is het voor mensen met een zorgvraag of psychiatrische achtergrond moeilijk om contact te maken met andere mensen. Het zijn de simpele dingen die zij daardoor soms missen. Samen fietsen, lekker wandelen, een praatje maken of andere alledaagse dingen.

De Vriendendienst Duin- en Bollenstreek bemiddelt in het contact tussen maatjes. Nog niet iedereen is bekend met deze dienst en vrijwilligers zijn hard nodig, vandaar deze driedelige serie om het maatjescontact onder de aandacht te brengen.

Cor en Suzanne

Sinds drie maanden spreken Cor en Suzanne iedere dinsdagmiddag af om samen gezellige dingen te doen. Suzanne is door een erfelijke aandoening blind geworden. Vanaf haar twaalfde jaar begon haar zicht langzaam af te nemen, inmiddels ziet ze nog maar een paar procent. Cor is met pensioen en was al langer bekend met De Vriendendienst. Het klikte eigenlijk gelijk tussen de twee en ze hebben het erg gezellig samen.

“We gaan dinsdagmiddag altijd eerst samen boodschappen doen en daarna wandelen en een terrasje pakken, of en beetje winkelen. We gaan bij erg mooi weer meestal naar een strandtent en anders naar een bos. Ook zijn we een keer in een tuincentrum geweest toen het slecht weer was en soms gaan we winkelen in Katwijk”, vertelt Cor.

We lachen veel en hebben het heel gezellig, allebei. Het is gewoon heel fijn om te doen.” (Cor)

Sinds Cor bij Suzanne over de vloer komt, is zij niet meer afhankelijk van de boodschappen bezorgdienst. Die werd iedere week duurder, iets dat Cor direct opviel en sindsdien gaan ze iedere week samen langs de winkel en is ze een stuk goedkoper uit. Suzanne redt zich over het algemeen prima en kent de weg in de buurt en in de supermarkt als haar broekzak, maar dankzij Cor kan zij ook profiteren van de aanbiedingen.

Suzanne vindt het heerlijk om naar het bos te gaan. De geuren van het bos en de geluiden van de vogels geven een beleving waar Cor nooit zo bij stil had gestaan. Tijdens het wandelen genieten ze samen daarvan. Ook houdt Suzanne van mooie dingen kopen voor in en om haar woning. “Ook al kan ik het niet zien, het geeft een fijne sfeer in huis en ik krijg vaak complimenten dat het er zo leuk uitziet”, vertelt Suzanne.

Het bezoek van Cor is iets waar ik iedere week weer naar uitkijk, het voegt wel degelijk iets toe aan mijn leven.” (Suzanne)

De Vriendendienst

Zou jij het ook leuk vinden om ook iemands maatje te worden? Bezoek de website van De Vriendendienst of bekijk de folder voor vrijwilligers. Je wordt dan na een gesprek gekoppeld aan iemand die het beste bij jou past.

Als vrijwilliger bij de Vriendendienst

  • bezoek je je deelnemer en ga je bijvoorbeeld samen winkelen, fietsen, naar een concert, buurthuis of vereniging;
  • wordt van jou geen deskundigheid of kennis verlangd van psychiatrische ziektebeelden. Het gaat vooral om enthousiasme, betrokkenheid en ruimte voor de ander;
  • ben je bereid tot deelname aan bijeenkomsten en cursussen;
  • krijg je reiskostenvergoeding en er wordt een WA-verzekering afgesloten;
  • kun je rekenen op deskundige begeleiding van de coördinator van jouw regio.

 

Cookieinstellingen