Tijdelijke huisvesting statushouders

Foto: Pixabay

Het college van Teylingen voelt zich net als de colleges uit de regio, verantwoordelijk om bij te dragen aan het actuele vraagstuk van de (tijdelijke) huisvesting van vluchtelingen.

De gemeente wil als gastheer tijdelijke huisvestingslocaties aanbieden aan vluchtelingen  een vergunning, ook wel ‘statushouders’ genoemd.

Doorstroom statushouders

Alle gemeenten worden met nadruk verzocht om onderdak beschikbaar te (laten) stellen voor statushouders en op te treden als gastheer. Het gaat dan om tijdelijke huisvesting, totdat de statushouder zich definitief kan gaan vestigen binnen een toegewezen gemeente. Door deze tijdelijke huisvesting van statushouders komt er ruimte vrij binnen de asielzoekerscentra (AZC). Deze ruimte is hard nodig om de stroom van nieuwe vluchtelingen op te vangen.

Inzet Teylingen

Teylingen zal deze rol van gastheer op zich nemen. De gemeente gaat zich inzetten om, bovenop haar landelijke taak van de huisvesting van 84 statushouders, nog eens enkele tientallen mensen extra binnen de gemeente huisvesten. Dit voor zolang de statushouders in afwachting zijn van een permanente huisvesting.

Bij het zoeken naar tijdelijke opvang locaties, werkt de gemeente samen met Vluchtelingenwerk, Welzijn Teylingen, maatschappelijke organisaties en de woningbouwverenigingen.

Inventarisatie nieuwe locaties

We verwachten dat in de toekomst ook in Teylingen meer woonruimte nodig is voor definitieve huisvesting van nieuwkomers. Er wordt daarom ook naar mogelijkheden buiten het huidige woningaanbod gezocht. Mogelijk zijn andere gebouwen ook geschikt voor permanente huisvesting. Woningbouwverenigingen en de gemeente maken samen een inventarisatie hiervan.

Hulp bieden

Steeds meer mensen laten weten hulp te willen bieden aan vluchtelingen die in onze gemeente worden opgevangen. Coördinatie van deze hulp verloopt via vluchtelingenwerk. Zie www.vluchtelingenwerk.nl om te zien wat u kunt doen.

Cookieinstellingen