Leegstand kantoren verdubbeld

Foto: Lisa de Blok

Uit de onlangs gepubliceerde cijfers van ‘de Kantorenmonitor’ van Holland Rijnland, blijkt dat in Teylingen de leegstand van kantoren het afgelopen jaar is toegenomen.

In de gemeente Teylingen is het totale aanbod van kantoorruimte momenteel 56.500 m², dat is 400 m² minder als vorig jaar. Sinds 2012 neemt het totale aanbod ieder jaar iets af. Ondanks dat, is de leegstand het afgelopen jaar toch toegenomen. In 2014 stond nog zo’n 2000m² aan kantoorruimte leeg, dit jaar is dat maar liefst 4500 m².

Top 3

Ten opzichte van de andere dertien gemeenten binnen de regio Holland Rijnland, scoort Teylingen zo slecht nog niet. Met een percentage van 8% staan we op de derde plaats. Gevolgd door Katwijk met 6,5% en Voorschoten met het laagste percentage leegstand, namelijk 6%.

Hoogste percentage

Onder aan de lijst staat Lisse, daar blijkt uit de cijfers dat bijna de helft (43,2%) van de kantoren momenteel niet in gebruik zijn. Dit is voornamelijk te wijten aan enorm grote kantoorpanden, zoals het pand van Swets en Zeitlinger, dat met ruim 20.000 leegstaande vierkante meters bijna een kwart van het complete aanbod in Lisse beslaat.

Holland Rijnland

In totaal zakt het percentage van de kantorenleegstand in Holland Rijnland van 15% naar 14,8%, wat neerkomt op ongeveer 230.000 m². In acht van de veertien gemeenten ging het percentage omlaag. Alleen in Noordwijkerhout, Lisse en Nieuwkoop is net als in Teylingen, ondanks een afname van het aanbod, de leegstand toegenomen.

De kantorenmonitor wordt sinds vijf jaar ieder jaar gepubliceerd en is via deze link te bekijken. De leegstand van woonruimte, fabriekspanden en andere vergane glorie wordt hierbij buiten beschouwing gelaten.

 

Cookieinstellingen