Ambtelijke fusie is een feit

Foto: Lisa de Blok

De kogel is door de kerk, gister werd tijdens de raadsvergadering in zowel Teylingen, Lisse als Hillegom besloten vanaf 1 januari 2017 samen verder te gaan als één ambtelijk apparaat. Van de vijf Bollengemeenten blijven Noordwijk en Noordwijkerhout aan de zijlijn staan.

Stemmen

In Lisse werd door de gemeenteraad unaniem besloten om mee te doen, in Hillegom was alleen de fractie Bloeiend Hillegom tegen. In Teylingen kreeg het voorstel ook groen licht, met 17 stemmen voor en 7 tegen. De PvDA (3), het CDA (3) en CU (1) stemden tegen de ambtelijke samenwerking. In alle drie de gemeenten werd benadrukt dat ze het jammer vinden dat Noordwijk en Noordwijkerhout niet mee doen.

Lappendeken

De onderlinge samenwerkingsverbanden binnen de vijf Bollengemeenten waren tot nu toe als een ambtelijke spaghetti. Op de afzonderlijke terreinen wordt al langer samengewerkt, ieder apart vastgelegd in regelingen, overeenkomsten en ontwikkelingen tussen diverse gemeenten uit de regio. Al met al een onoverzichtelijke lappendeken, wat het er niet makkelijker op maakt. Door de fusie moet hier meer structuur in komen en daardoor ook meer daadkracht.

Reden voor fusie

De meest urgente reden om tot fuseren over te gaan, zijn de vastgelopen discussies rondom het sociaal domein. De gemeenten hopen dat door samen hier aan te werken, een degelijk sociaal beleid kan worden gevormd.
Andere redenen zijn:

  • Krachten bundelen en verstevigen van de strategische positie
  • Hulpbronnen slimmer benutten, beter beleidsadvies
  • Minder kwetsbaar, minder eenmansposities
  • Robuustere en toekomstbestendige organisatie
  • Efficiëntere gezamenlijke uitgaven, wat leidt tot minder kosten.

Wat verandert er?

Voor de inwoners van de drie gemeentes zal er concreet niet zo veel veranderen. De service blijft hetzelfde en ook de fysieke locatie en de gezichten veranderen niet. De college- en raadsleden blijven ieder het beleid binnen hun eigen gemeente bepalen. Op den duur zouden wij allemaal moeten kunnen profiteren van de voordelen van de fusie, door een betere kwaliteit in bestuur en dienstverlening en lagere kosten. Of en wanneer de gewone burger daar iets van zal merken, is nog te bezien.

 

 

Cookieinstellingen