Kadernota aangenomen in de raad

Foto: Pixabay.com

In de kadernota 2016-2019 staan de belangrijkste ontwikkelingen en keuzes die in de komende jaren bepalend zijn voor het beleid en de begroting 2016 van Teylingen. De opzet van deze kadernota verschilt met die van voorgaande jaren. Niet alleen de ontwikkelingen en keuzes worden in beeld gebracht, maar ook de financiële mogelijkheden die de gemeente heeft komen aan bod.

Vastgesteld door de gemeenteraad

Donderdag 18 juni is de kadernota unaniem vastgesteld door de gemeenteraad. Er zijn tijdens deze vergadering drie wijzigingsvoorstellen (amendementen) aangenomen door de raad. Volgende week wordt er nog gestemd over een wijzigingsvoorstel met betrekking tot jongeren- en ouderenhuisvesting. Ook zijn er vier voorstellen (moties) aangenomen.

De wijzigingen

De aangenomen wijzigingen gaan over het risicovoller omgaan met de rente doorrekening en over het niet vooraf besluiten tot het eventueel opvangen van weggevallen precario inkomsten. Het derde aangenomen amendement vraagt aandacht voor knelpunten in de openbare ruimte voor rolstoel- en rollator gebruikers. Ook zijn er vier moties aangenomen, twee van de VVD en twee van de PvdA. Dit betreft respectievelijk:

  • Oproep voor meer afvalscheiding bij appartementen
  • Zorg en een aanpak bij voorkomen van babbeltrucs bij ouderen
  • Vormgeven van de duurzaamheidsagenda samen met inwoners en ondernemers,
  • Inzichtelijk te maken welk budget er binnen het sociaal domein beschikbaar is voor innovatie en hoe aanbieders daar gebruik van kunnen maken

Opstellen begroting 2016

Aan de hand van de kadernota voert de gemeenteraad het debat over de kaders voor de begroting van 2016, die in het najaar zal worden vastgesteld. Met de aangenomen kadernota kan de gemeente de begrotingsvoorbereiding verder oppakken. De druk op de begroting wordt dit jaar wat groter, de eerste doorrekeningen van de ‘Meicirculaire’ zijn licht negatief. Deze circulaire informeert de gemeente over de gemeentefondsuitkeringen van de overheid. Het gemeentefonds is de grootste inkomstenbron van de gemeente, de ontwikkeling ervan bepaalt daarom in belangrijke mate de financiële ruimte.

Financiën

Teylingen staat er financieel goed voor, in tegenstelling tot voorgaande jaren is de kadernota 2016-2019 vanuit een gezond financieel vertrekpunt opgesteld. Onder andere door de reserves van de gemeente onder te gaan brengen bij de BNG Bank (4% rente) in plaats van de staatskas (0,2% rente), kan op het bedrag van 25 miljoen euro aardig worden gerentenierd. Door de gezonde financiële situatie wordt het ook mogelijk om de lasten voor de inwoners komend jaar wat te verzachten.

Cookieinstellingen