Dodenherdenking met oorlogsverhalen

Foto: SOS

Als onderdeel van de plaatselijke Dodenherdenking op 4 mei worden in Sassenheim oorlogsverhalen verteld. Stichting Oud Sassenheim heeft acht Sassenheimers, die de oorlog nog hebben meegemaakt, bereid gevonden herinneringen aan de oorlog op te halen.

De verhalen zijn vastgelegd in videofilmpjes. In samenwerking met de Oranjevereniging zullen de video’s na de kranslegging en het defilé bij het herdenkingsmonument aan de Wilhelminalaan vanaf ongeveer 20.15 uur in de Pancratiuskerk worden vertoond, afgewisseld met muziek van Christelijke Harmonievereniging Crescendo.

De acht ‘Sassemers’ op leeftijd komen elk ongeveer vier minuten aan het woord. Het zijn compilaties van interviews die soms wel een uur duurden. Ze geven een beeld van hoe Sassenheimse kinderen de inval en bezetting toen hebben beleefd en welke indrukken de oorlog op hen heeft nagelaten. Soms aangrijpende verhalen. Zoals het dreigen te fusilleren van de vader van een van de vertellers voor de deur van de Sassenheimse Watertoren, omdat hij weigerde de namen van clandestiene slachters door te geven aan de bezetter.

Herinneringen ook aan het dagelijks leven in die jaren: verduisterde kamers, razzia’s, luisteren naar radio Oranje, honger en gaarkeukens, hout sprokkelen en korenaren zoeken op lege akkers in de Haarlemmermeer. Maar ook verhalen over solidariteit en mooie herinneringen aan de bevrijding.

Voorafgaand aan de herdenking bij het oorlogsmonument is er om 19.00 uur een herdenkingsdienst in de Dorpskerk. Vandaaruit is er een stille tocht naar het herdenkingsmonument.

Cookieinstellingen