SOS staat stil bij hulpactie aan Berlicum

Foto: SOS

Drie maanden na de bevrijding brachten inwoners van Berlicum op 8 augustus 1945 een ode aan Sassenheim. Dit vond plaats in het gemeentehuis uit dank voor de hulpgoederen die het Brabantse dorp had ontvangen.

Stichting Oud Sassenheim had deze bijzondere gebeurtenis 3 jaar geleden tijdens de nationale viering van ‘75 jaar Vrijheid’ willen herdenken, maar dat kon toen vanwege corona niet doorgaan. Het dorp Berlicum, ten oosten van Den Bosch, lag op het einde van de Tweede Wereldoorlog in de vuurlinie van Engels en Duits geschut. Het dorp kwam als een van de meest beschadigde plaatsen van Noord-Brabant uit de oorlog.

Inwoners van Sassenheim, zelf net uit de oorlog, zamelde allerhande huisraad en kleding in dat per schuit van de Sassenheimse rederij Wesseling werd vervoerd naar de Zuid-Willemsvaart, waar Berlicum niet ver vandaan lag. SOS-bestuurslid Aad van der Geest zal over deze hulpactie aan Berlicum tijdens de inloop van 3 augustus een presentatie geven. De inloop is voor iedereen toegankelijk en vindt plaats in het onderkomen van de SOS, de Coy, Kagerdreef 72, aanvang 10.00 uur. In de ochtend en in de middag kan daar ook de expositie “Sikkens Lakfabrieken” worden bezocht.

Cookieinstellingen