Ruïne van Teylingen ontvangt HKV restauratieprijs

Foto: HKV

Zaterdag 24 juni stond de Ruïne van Teylingen in het middelpunt van de belangstelling. De Historische Kring Voorhout (HKV) had de ruïne uitgekozen voor de restauratieprijs 2023.

Vanaf 10 uur ‘s morgens waren de poorten geopend voor het publiek. De bezoekers kregen van de HKV koffie met speciale HKV koek. Ruim honderd belangstellenden kwamen naar deze bijzondere plek. Om 10.30 uur heette HKV-voorzitter Chris Tetteroo alle aanwezigen van harte welkom.

In het 25 jarig jubileum jaar van de HKV wordt de restauratieprijs uitgereikt om te pronken aan een bijzonder gebouw in Voorhout. Waarom de ruïne dit jaar is uitverkoren, werd verder toegelicht door wethouder Reny Wietsma. Zij feliciteerde de HKV met hun jubileum. Daarnaast bedankte ze de HKV voor hun constructieve houding bij de uitbreiding van de Emmausschool. Ze gaf aan dat het college blij was dat er goede afspraken over de huisvesting waren gemaakt en dat de HKV in zijn nieuwe onderkomen in de BNS verder kon gaan met de activiteiten.

Ruïne van Teylingen

Daarna werd de aandacht gericht op de Ruïne van Teylingen. Er is veel werk verzet om dit gebouw te behouden voor de toekomst. De Stichting Monumenten Bezit en de Stichting Beheer Kasteel Teylingen hebben er samen met de gemeente Teylingen voor gezorgd dat de ruïne is ontwikkeld tot een bijzonder toegankelijk historisch monument.

Het schildje van de HKV werd overhandigd aan de heer Ger Copier vertegenwoordiger van de SMB (Stichting Monumenten Bezit). De heer Copier was trots dat deze prijs aan de Ruïne van Teylingen werd overhandigd. Daarna werd de wethouder uitgenodigd om samen met Gerard Rutgrink, voorzitter van de Stichting Beheer Kasteel Teylingen, het cadeau van de HKV aan de ruïne te onthullen.

Cadeau van de HKV

Esther Kortekaas had een prachtig tableau gemaakt met de beeltenis van Jacoba van Beieren en van Frank van Borselen erop, zonder gezicht. Bezoekers van evenementen in de ruïne kunnen foto’s maken van dit tableau. Door achter het tableau te gaan staan en het gezicht door het gat te steken kunnen bezoekers worden vereeuwigd als bewoner van dit Slot. Het cadeau werd enthousiast ontvangen door het publiek en door de heer Rutgerink.

Chris Tetteroo bedankte de vrijwilligers en de aanwezigen. Hij noemde het belang van de medewerking van de vrijwilligers. Ook de educatieve programma’s werden door hem genoemd. Elke inwoner van Teylingen moet voor zijn 18-de jaar minimaal 1 keer de ruïne hebben bezocht, aldus Tetteroo. De scholen kunnen gebruik maken van de mogelijkheid om met klassen de ruïne te bezoeken.

Het publiek werd uitgenodigd voor een zeer uitgebreide rondleiding in en rond het slot. Hier werden veel geheimen van het slot gedeeld met de deelnemers. De HKV en de Stichting Kasteel Beheer Teylingen kunnen terugkijken op een zeer geslaagd evenement.

Cookieinstellingen