Waar gaan niet opgehaalde weesfietsen heen?

Foto: De JoJo

Teylingen houdt jaarlijks weesfietsenacties bij station Voorhout en Sassenheim. Fietsen die hier langer dan 28 dagen onbeheerd staan worden gelabeld en uiteindelijk verwijderd. Lees hier meer over het ophalen van verwijderde fietsen.

Een deel van deze verwijderde fietsen wordt niet door een eigenaar opgehaald. Daarom werden ze verloot onder ‘niet commerciële organisaties’. Omdat deze fietsen vaak heel slecht zijn, kunnen deze organisaties ze niet gebruiken. In overleg met hen geven we alle overgebleven weesfietsen aan Stichting Repair Café Teylingen.

Repair Café zorgt voor reparatie en hergebruik

Alle fietsen die niet door een eigenaar worden opgehaald, gaan naar Ontmoetingswerkplaats De JoJo in Sassenheim van stichting Repair Café Teylingen. Hier worden fietsen gerepareerd of onderdelen van fietsen opnieuw gebruikt. En hier kijken ze welke organisaties interesse hebben in een opgeknapte fiets.

Van elkaar leren en samenwerken

Lisa de Blok van Ontmoetingswerkpaats De JoJo: “Het opknappen van fietsen in de werkplaats is een belangrijke manier om lekker bezig te zijn, van elkaar te leren en samen te werken. Daarnaast zijn de fietsen voor ons ook een belangrijke bron van inkomsten. Zo kunnen wij veel andere dingen gratis aanbieden, zoals de spullen in de Weggeefwinkel, reparaties en koffie.”

Een fiets via Stichting Leergeld

Lise de Blok: “Veel van de opgeknapte fietsen verkopen wij via Stichting Leergeld. Wanneer gezinnen thuis geen geld hebben voor een fiets voor hun kinderen om mee naar school te gaan, kunnen zij bij stichting Leergeld een cheque krijgen. Met deze cheque kunnen zij in De JoJo dan weer gratis een fiets uitzoeken. Uiteraard blijft er ook ruimte voor andere niet-commerciële organisaties in Teylingen wanneer zij behoefte hebben aan een fiets. In dat geval bespreken we samen de mogelijkheden. Wij zijn erg blij om op deze vernieuwende manier de samenwerking met gemeente Teylingen aan te gaan!”

Kijk voor meer informatie op de website van De JoJo.

Cookieinstellingen