Bibliotheek Bollenstreek blijf in contact met haar leden

Foto: Susan van der Ploeg

Alle vestigingen van de Bibliotheek Bollenstreek zijn nog steeds tijdelijk gesloten. De sluiting van bibliotheken is een verplichte maatregel van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Als gevolg van deze maatregelen zijn de vestigingen van de Bibliotheek Bollenstreek in ieder geval nog tot en met 28 april gesloten.

Om toch contact te houden worden leden gebeld. Niet omdat een boek te laat is ingeleverd, maar omdat de medewerkers van de bibliotheek hun leden missen. De bibliotheek heeft ruim 26.000 leden en benadert nu de groep senioren telefonisch. Oudere mensen zijn nu kwetsbaarder en nog meer aan huis gekluisterd.

“We willen onze oudere leden laten weten dat we graag in contact met ze blijven en we horen graag wat er op dit moment bij de mensen leeft. We wijzen ze op de (online) dienstverlening, zoals het lenen van e-books en luisterboeken. Als het nodig is leggen we uit hoe e-books gedownload kunnen worden. En voor het versterken van de digitale vaardigheden verwijzen we naar de online cursussen op onze website. Ook informeren we mensen over het dagelijkse telefonische spreekuur tussen 10.00 en 12.00 uur waar allerhande vragen rondom de bibliotheek gesteld kunnen worden.”

Er zijn al honderden telefoontjes gepleegd. Alle medewerkers, tot de directeur aan toe, bellen mee. Dit geeft een bijzondere gedeelde ervaring bij de medewerkers. Fijn in deze tijd, waarbij iedereen vanuit zijn eigen plek aan het werk is. De reacties zijn overwegend positief. Het is hartverwarmend om te horen dat mensen deze belactie zo attent vinden. Soms wordt een medewerker aan de stem herkend of worden hartelijke groeten overgebracht.

“Wat attent dat jullie bellen! Ik mis de Koffie+ ochtenden. Dan bespreken we onderwerpen en kletsen we wat.”

“De hartelijke groeten aan je collega’s. Zeg maar: van die dame die op zaterdag altijd de puzzel komt doen.”

“Ik lees nu voor het eerst e-boeken dat gaat prima. Al hoewel ik de echte boeken wel mis. Ik hoop dat jullie snel weer open mogen.”

Veel leden missen de bibliotheek als sociale ontmoetingsplaats. Een kort praatje, kopje koffie of even een krantje lezen in de bibliotheek wordt zeer gewaardeerd. De vraag wanneer hun vestiging weer opengaat wordt regelmatig gesteld. Gelukkig weten veel leden de online Bibliotheek te vinden waar duizenden e-books en luisterboeken te leen zijn. Ook de ThuisBieb wint aan bekendheid. Hier zijn 100 e-books te leen voor iedereen. Dus ook voor mensen die geen lid zijn van de bibliotheek.

Uiteraard zien we onze leden en niet-leden het liefst zo snel mogelijk weer in de bibliotheek. Tot die tijd kan men voor alle informatie van de bibliotheek terecht op de website van de Bibliotheek Bollenstreek www.bibliotheekbollenstreek.nl.

Lees ook: Bibliotheken stellen 100 e-books beschikbaar via ThuisBieb

Reacties