Warmelda geeft oorlogsdocumenten vrij

Foto: Toestel waarmee de Warmondse vliegenier Herman Vallentgoed in zee stortte. (bron: Polygoon Journaal 1939)

Het is dit jaar alweer 70 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog afliep. Ter gelegenheid daarvan heeft het Historisch Genootschap Warmelda een aantal artikelen, eerder verschenen in het verenigingsblad, vrijgegeven en op internet gepubliceerd.

Oorlogsverhalen

Verschillende kanten van de oorlog komen daarin aan bod en alle verhalen houden verband met Warmond. De strijd in de lucht, de dood van de Warmondse vliegenier Herman Vallentgoed in mei 1940 en de noodlanding van een Britse Lancaster in de Lakerpolder in 1943. Ook is er te lezen over de activiteiten van de nazi’s en gelijkgestemden in Warmond: de Jeugdstorm (de Nederlandse variant van de Hitlerjugend), de inzet van de Vergeltungswaffe 1 (V1) in het bos van Krantz en ook over de droevige moord op de Warmondse burgemeester Ketelaar na Dolle Dinsdag.

Daarnaast is ook te lezen over het leven van de bevolking met een verhaal over Warmondse onderduikers, dagboekaantekeningen over de oorlogswinter van 1944 en zelfs over de razzia die op 26 november van dat jaar in het dorp plaatsvond.

Cookieinstellingen