Onthulling Holocaustmonument Levenslicht in Teylingen

Foto: Marco de Swart

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt dit herdacht. Om stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit gemeente Teylingen, is op 3 locaties het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien.

Het monument in Teylingen maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit Teylingen zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Levenslicht houdt de herinnering aan de slachtoffers levend

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Onthulling op zondag 26 januari

Op zondag 26 januari om 19.00 uur wordt Levenslicht onthuld bij het bestuurscentrum in Voorhout door burgemeester Carla Breuer. U bent daarbij van harte uitgenodigd. Aansluitend verzorgt de Theaterschool Teylingen een korte versie van de indrukwekkende voorstelling ‘Jongen in Gestreepte Pyjama’. En de Historische Kring Voorhout verzorgt een lezing over het leven van Fritz Hirschfeld.

Iedereen is welkom

Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker en is daarom na de onthulling op zondag 26 januari op de volgende momenten te bezoeken:

  • Maandag 27 januari van 19.00 tot 21.00 uur bij het bestuurscentrum in Voorhout.
  • Zaterdag 1 februari van 19.00 tot 21.00 uur bij de Gedenknaald in Warmond.
  • Zondag 2 februari van 19.00 tot 21.00 uur bij de ingang van het gemeentekantoor in Sassenheim.

De onthulling van het Holocaustmonument is een samenwerking van gemeente Teylingen met Oranjevereniging Sassenheim, Oranje Vereniging Voorhout, Vereniging tot viering van Warmondse Feesten, Stichting Oud Sassenheim, Historische Kring Voorhout en Historisch Genootschap Warmelda.

Reacties