Gemeente Teylingen zegt NEE tegen geweld tegen vrouwen

Foto: Gemeente Teylingen

De gemeente Teylingen doet mee aan de wereldwijde campagne Orange the World. Vanaf maandag 25 november worden kunstwerk De Kus en de brandweerkazernes in Teylingen oranje uitgelicht. Het doel hiervan is geweld tegen vrouwen onder de aandacht te brengen.

Veel geweld tegen vrouwen

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met seksueel, lichamelijk of geestelijk geweld. In Nederland gaat het zelfs om 45% van de vrouwen en meisjes. Twintig procent van de vrouwen in ons land is ooit mishandeld door een (ex-)partner, tien procent is wel eens verkracht. ‘Die cijfers zijn schrikbarend hoog! Dat mogen we als maatschappij niet accepteren’, vindt burgemeester Carla Breuer.

Landmarks kleuren Oranje

Om aandacht te vragen voor deze problematiek, doet Teylingen mee aan Orange the World. Dit is een actie van de Verenigde Naties om geweld tegen vrouwen onder de aandacht te brengen. Zestien dagen lang worden overal in de wereld belangrijke gebouwen en bekende plekken oranje uitgelicht. Deze kleur staat symbool voor een zonnige toekomst voor vrouwen en meisjes.

De Kus kleurt oranje

De gemeente heeft ervoor gekozen om in samenwerking met Rotary Voorhout het kunstwerk De Kus in het licht te zetten. Het is een opvallend beeld, dat verbinding uitstraalt én op een zichtbaar punt staat: de rotonde bij de Nagelbrug. Ook de brandweerkazernes in Teylingen doen mee: zij worden van binnenuit oranje verlicht.

https://twitter.com/CarlaBreuer/status/1198871578085412865

Iedereen moet zich overal veilig voelen

Teylingen is een Millenniumgemeente. Milleniumgemeenten zetten zich in voor mensenrechten en gelijkheid voor alle mensen. Gemeente Teylingen voelt zich betrokken bij vrouwen die slachtoffer zijn van geweld. Geweld tegen vrouwen is niet alleen ver weg, maar ook dichtbij, benadrukt de burgemeester. “Daarom is het van belang dat we allemaal onze ogen openhouden. Vrouwen moeten zich veilig voelen. Thuis en op straat.”

Start campagne

Orange the World start op 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Vanaf die avond komen kunstwerk De Kus en de kazernes in een oranje gloed te staan. De actie eindigt op 10 december: dan is het Internationale Mensenrechtendag.

Internationale campagne

Vorig jaar werd de campagne voor het eerst groots aangepakt in Nederland: 25 gemeenten sloten zich toen aan. Dit jaar zijn dat er bijna honderd. Wereldwijd doen ongeveer honderd landen mee aan Orange the World. Meer informatie over de Orange the World campagne vindt u op: https://www.orangetheworld.nl.

Reacties